Obratite pažnju

Bolest se očituje na licu: Akne oko brade upućuju na disbalans hormona

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Bolest se očituje na licu: Akne oko brade upućuju na disbalans hormona
Foto: Ilustracija

Izgled lica može biti više od estetskog izraza - često može ukazati na osnovna zdravstvena stanja koja se događaju unutar tijela. Bubuljice koje se pojavljuju oko brade nisu samo estetski problem, već mogu biti indikator hormonske neravnoteže, dok određeni znakovi na licu mogu upućivati i na ozbiljnija zdravstvena stanja. Jedan od takvih primjera je hipertenzija, koja se često može otkriti promatranjem određenih znakova na licu.

Kada je riječ o bubuljicama oko brade, one često ukazuju na hormonalne promjene u tijelu. Hormonska neravnoteža može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući stres, nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, ili hormonalne promjene povezane s trudnoćom ili menopauzom kod žena. Kod muškaraca, hormonalni faktori također mogu igrati ulogu u nastanku bubuljica oko brade. Ovi osipi mogu biti znakovi prekomjerne proizvodnje androgena ili osjetljivosti na hormone, što može rezultirati začepljenim poreima i upalnim procesima.

S druge strane, hipertenzija, ili visoki krvni tlak, može imati svoje manifestacije na licu. Jedan od vidljivih znakova može biti crvenilo ili crvene mrlje na licu, posebno na obrazima. Ovi znakovi mogu ukazivati na dilataciju krvnih žila u licu uzrokovanu visokim krvnim tlakom. Osim crvenila, neki ljudi s hipertenzijom mogu imati vidljive promjene na koži poput oteklina, posebno ispod očiju.

Važno je napomenuti da ovi znakovi na licu ne bi trebali biti jedini kriterij za postavljanje dijagnoze. Bilo bi mudro potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio pravi uzrok i pristupio odgovarajućem liječenju. Redoviti medicinski pregledi mogu pomoći u ranoj dijagnozi i upravljanju raznim zdravstvenim stanjima, uključujući hormonalne disbalanse i hipertenziju.