Zdravlje

Bračna sreća štiti od raka prostate?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Bračna sreća štiti od raka prostate?

Oženjeni muškarci s rakom prostate pod 40 su posto manjim rizikom od umiranja nego samci, pokazalo je novo istraživanje. Razlog za ovo možda leži u činjenici da stres razvoda ili gubitak supružnika čini tijelo osjetljivim na rak prenosi Ordinacija.hr. Također, žene češće potiču svoje partnere da potraže stručnu pomoć čim se jave simptomi bolesti.

Čini se kako sretan brak ima snažan zaštitan učinak protiv razornog djelovanja tumora. Nije potpuno jasno zašto brak jača izglede preživljavanja, no jedna teorija kaže kako su muškarci, nedavno razvedeni ili postali udovcima, pod većim rizikom od oboljenja zbog štetnog učinka koji stres ima na tijelo.

Također, oženjeni muškarci češće traže stručnu pomoć na prvi znak simptoma, jer ih supruge potiču i podupiru u tom smjeru.

Rezultati studije, objavljeni u časopisu Canadian Journal of Urology, podupiru slične ranije radove koji su dokazali kako duga, harmonična veza ima pozitivne učinke na zdravlje.

U 2011. godini, međunarodno istraživanje koje je uključilo 163,000 volontera ustanovilo je kako su neoženjeni muškarci s rakom prostate pod 30 posto većim rizikom od umiranja nego oženjeni ispitanici.

Tumor je kod oženjenih muškaraca također slabije napredovao jer su na vrijeme potražili pomoć.

Gotovo 32,000 slučaja raka prostate dijagnosticira se svake godine u Velikoj Britaniji, a 10,000 muškaraca umre od ove bolesti. Rizik se povećava s godinama, a muškarci stariji od 50 godina skloniji su oboljenju, ako postoji povijest bolesti u obitelji. Rana dijagnoza ključna je kako bi se povećale šanse preživljavanja.

Kako bi vidjeli može li bračni status znatno djelovati na stopu smrtnosti, stručnjaci klinike Mayo, proveli su istraživanje na gotovo 116,000 muškaraca između 1988. i 2003. godine, a zanimalo ih je kod koliko se ispitanika javio rak prostate tijekom vremena.

ada su dobivene rezultate usporedili s bračnim statusom ispitanika, ustanovili su kako su oženjeni muškarci bili manje skloni otići na pregled kada je u pitanju bio manje opasan tumor u ranijoj fazi. Neoženjeni muškarci također su imali 40 posto veći rizik od umiranja, nego oni s partnericom.

Pet godina nakon dijagnoze, ustanovili su stručnjaci, 89 posto oženjenih muškaraca i dalje je bilo živo, u usporedbi s 80 posto samaca.

Rak nije jedino područje gdje brak donosi prednosti. Studija iz 2010. godine provedena na sveučilištu Johns Hopkins u Baltimoreu također je pokazala kako su sretno oženjeni muškarci manje skloni artritisu. Naime, osjećali su manje boli u zglobovima, i to zato jer je emocionalna stabilnost donijela sreću koja je djelovala kao blokator boli.