Pravilna ishrana, u kojoj dominiraju svježe namirnice bogate vitaminima i mineralima, i pritom kalorijski uravnotežena, preduslov je za jak imunitet koji će da nas zaštiti od prehlada, gripa i infekcija.
Osnova ishrane za jačanje imunog sistema treba da budu limun, pomorandže, kivi, šumsko voće, ananas, zelena paprika, zeleno lisnato povrće koje obiliju vitaminom C. Međutim, ni meso, džigericu i mliječne proizvode ne bi trebalo da izbjegavate, jer sadrže potreban vitamin A, koga ima i u brokoliju, spanaću, šargarepi, paprici. Na jelovniku bi trebalo da se nađu i maslinovo, sojino i ulje pšeničnih klica, pivski kvasac i žumance koji sadrže vitamin E - moćan antioksidans. Mahunarke, suho voće, morski plodovi bogati su vitaminima iz B grupe.
Kao najbolja ishrana za imunitet (bogata probioticima i prebioticima) navodi se jogurt i fermentisani mliječni proizvodi koji spriječavaju razmnožavanje loših bakterija u crijevima, gdje se i stvara imunitet. Prebiotici se prirodno nalaze u bijelom i crnom luku, špargli i praziluku. Ono što treba da uradite jeste samo da ove namirnice uvrstite u nedjeljni jelovnik, pojačate broj obroka koji sadrže ovu vrstu hrane i bićete zaštićeni cijele zime od virusa i ostalih infekcija.
I zeleni čaj, na primjer, obiluje antioksidansima i vitaminima, što pomaže pri jačanju imuniteta.
Normalnom probavom obezbjeđuje se eliminacija otrova iz organizma, pa je zato potrebno jesti namirnice bogate prehrambenim vlaknima.
PRIMJER JELOVNIKA SVAKOG DANA
Primjer jelovnika 1:
Prije doručka:: jogurt ili mlijeko sa 30 g žitarica, 2-3 kriške integralnog hljeba sa šunkom, svježe cijeđeni sok od pomorandže
Doručak:: keks sa sušenim i orašastim voćem (nekoliko komada), jabuka
Ručak: pileća supa s povrćem, nemasno meso na žaru (100-120 g), šoljica barene blitve, spanaća, brokolija, kelja, zelena salata sa rendanom šargarepom i bijelim lukom
Večera: svježi sir (45-50 g) sa pečenim paradajzom iz rerne, zeleni čaj sa medom.
Primjer jelovnika 2:
Doručak:čaj sa tostom i marmeladom od breskve
Ručak: sočivo sa pirinčem, šargarepom i paprikama kao prilog, teletina pečena na teflonu, mandarina
Večera: tikvice zapečene u rerni, kajgana od jednog jajeta, kruška.
Primjer jelovnika 3:
Doručak: kašičicu lanenih sjemenki, suhih šljiva i bagremovog meda prelijte jogurtom sa probiotskim kulturama.
Ručak: francuska supa od luka (150 g) sa prepečenim hljebom, svježa šargarepa, cvekla i celer (200 g), čaj sa pomorandžom i cimetom
Večera: kačamak sa svježim kravljim sirom i kiselim mlijekom (150 g), čaj od lipe sa medom.