Zdravlje

Bundeva - sve o omiljenoj jesenskoj namirnici koja je dobra za srce, vid, imunitet...

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Bundeva - sve o omiljenoj jesenskoj namirnici koja je dobra za srce, vid, imunitet...
Beta karoten smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka. Osim toga, bundeva je jedna od namirnica s najvećim udjelom kalija, a hrana bogata kalijem sprječava srčane bolesti. Beta karoten je također snažan antioksidans, a tijelo ga pretvara u vitamin A. U bundevi se nalazi i vitamin C, a svi znamo koliko nam je on potreban, posebno u ove hladnije mjesece.

Tu su i svojstva bundeve koja su pogodna za jačanje imuniteta, kao i protuupalno djelovanje. Jako su važna i vlakna kojima bundeva obiluje, zbog čega ima povoljan efekat na probavu, preporučuje se i onima koji imaju probleme sa želucem i crijevima.

Mnogo je vrsta bundeve, ali je veoma popularna hokaido bundeva koja je porijeklom iz Japana, pa se još naziva i japanska tikva. Kora joj je primjetno deblja, intenzivne narandžasto – crvene boje.

Okus joj je aromatičan i kestenjast i mnogi je smatraju najboljom i najukusnijom sortom. Odlično je što može dugo stajati, a time poprima još bolji okus te se udio hranjivih tvari povećava.

Kabocha tikva potječe iz Kambodže. Kora je tanka i jestiva, intenzivne zelene boje, a blagi okus i miris asociraju na lubenicu. Primjena joj je razna, od namaza, pudinga i sokova do zamjene za pečeni krumpir. Ibiza bundeva potječe iz Španije, ali se može pronaći po vrtovima širom svijeta, prenosi klix.

Prepoznatljiva je po okruglom obliku i blago rebrastoj kori, a najčešće se ukrašava za Halloween. Ibiza bundeva se najčešće priprema tako da se peče u rerni i jede kao samostalan obrok, ali se može koristiti i kao hranjivi dodatak mnogim jelima. Koji god način i koju god vrstu bundeve izabrali, nećete pogriješiti.

Čuvajzdravlje.ba