Zdravlje

Čaga čaj - moćno oružje protiv raka

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Čaga čaj - moćno oružje protiv raka
Kao i mnogi narodni lijekovi koji se koriste duže vrijeme, vjerovatno postoji racionalan razlog zbog kojeg se koriste.

Više od 20 različitih bioaktivnih sastojaka se može pronaći u čaga pečurkama, a neke od njih napadaju ćelije raka i ne dozvoljavaju dalje razvijanje. Medicinski naziv za čaga pečurke je Inotus obliquus, crno-braon gljiva koja pripada Hymenochaetaceae porodici.

Rastu u masi na starijim brezama i imaju teksturu plute. Za razliku od mnogih gljiva, čaga gljive nemaju ni miris ni ukus. U hladnijim dijelovima svijeta, čaga ima na pretek i mogu se gajiti u divljini.

Od drveća se mogu jedino razdvojiti uz pomoć testere ili sjekire i to u velikim komadima u obliku kocke. Dovoljno je samo potopiti jedan komad čaga gljive u vruću vodu i može se napraviti čaj. Čaga je popularna u narodnoj medicini Sjeverne Amerike, finske, poljske i najsjevernijim dijelovima Kine i Japana, dok se u Rusiji koristi kao lijek protiv raka još od 16. vijeka. Trenutno postoji 135 naučnih tekstova o ovoj gljivi, od kojih je 44 povezano sa liječenjem raka.

U jednom je napomenuto: „Od 48 pacijenata u Poljskoj 1957. godine, 10 je liječeno sa čaga gljivama, a efekat se pokazao u vidu smanjenja tumora, bola, poboljšanog sna i raspoloženja i povećanog apetita.

Većina pacijenata su bile žene koje su imale rak genitalnih organa ili rak dojki. U eksperimentu iz 2015. godine, antikancerogeni sastojci su izvučeni iz čaga praha tri puta uz pomoć vode od 60C. Alkohol je korišćen za izvlačenje drugih sastojaka, prenose NN.

Ovo je bitna informacija za sve one koji žele da prave svoj čaj od čaga gljive, kako bi sve potrebne sastojke izvadili kako treba, bez njihovog gubljenja. Kako da napravite svoj čaga čaj?

Gotov čaga čaj možete kupiti preko interneta, u vidu praha ili kapsula. Ali, ako želite da sami procijenite svježinu čaja, možete je nabaviti i u komadu iz Siberije i Mainea.

Jednostavno uzmite dio čaga gljive stavite je u posudu, pa prelijte toplom vodom.

Ostavite da odstoji oko sat vremena. Vodite računa da ne koristite provrlu, vrelu vodu. Kocku gljive možete koristiti maksimum tri puta.

Nakon što je pretopite vodom, možete je staviti u vodku, pošto se alkoholom može izvući više sastojaka, koje voda ne može. Takođe možete staviti malo tečnosti sa alkoholom u vodeni rastvor, kako bi je zaštitili od stvaranja prljavštine. Kada ste spremni za njeno korišćenje, možete je zagrijati i spremna je za piće.