Cvjetovi zohve se mogu sušiti, a čaj od ovog drveta je izuzetno ukusan i zdrav.
Suhe cvjetove ne bi trebalo čuvati duže od 12 mjeseci, a u slučaju da cvjetovi potamne i ranije, bacite ih.
Čaj se priprema jednostavno. Od 3 do 5 grama suvih cvjetova prelijte sa 250 mililitara prokuvane vode. Mješavinu ostavite da odstoji najmanje 10-15 minuta, a potom procijedite. Ovaj čaj je odličan izbor za liječenje viroza i gripe. Po želji ga možete i zasladiti, najbolje s medom.
Možete se koristiti i hladan za ispiranje grla u slučaju upale krajnika ili gnojne angine.
(Čuvajzdravlje.ba)
Ko je najviše izložen riziku?
Hladnoća povećava rizik od srčanih i moždanih udara
Zdravstvene koristi
Da li je zeleni čaj zdraviji od crnog čaja: Evo šta kažu istraživanja
uvrstite ga u doručak
Povrće koje vas duže drži sitima, a pomaže pri mršanju
pruža uvid u njihove misli