Naučnici otkrili

Ćelije raka dojke mogu biti "uspavane" decenijama prije nego što se aktiviraju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ćelije raka dojke mogu biti "uspavane" decenijama prije nego što se aktiviraju
Foto: Ilustracija

Istraživači su identificirali kako ćelije raka dojke ulaze u stanje mirovanja kako bi izbjegle terapiju, a zatim se aktiviraju godinama kasnije.

Najčešći oblik raka dojke može biti "uspavan" decenijama, ali kasnije se može ponovno pojaviti što je teže liječiti.  Istraživači se sada nadaju da će otkriti kako mogu razviti tretmane za ciljanje i ubijanje "uspavanih" ćelija, bez potrebe za dugotrajnim hormonskim liječenjem piše Daily Mail.

Istraživači s Instituta za istraživanje raka u Londonu proučavali su zašto se rak dojke s pozitivnim estrogenskim receptorom (ER+) – koji čini 80 % svih karcinoma dojke – može vratiti.

Rak dojke s pozitivnim estrogenskim receptorom (ER+) osjetljiv je na hormon estrogen, koji može pomoći stanicama raka da se dijele i rastu. Liječenje, koje može trajati do 10 godina, često uključuje kombinaciju različitih terapija i hrurškog zahvata, uključujući upotrebu blokatora estrogena.  Proučavali su ulogu enzima G9a i otkrili da njegovo inhibiranje sprječava ćelije raka da se "uspavaju" i ubija ćelije koje su već hibernirale.

Profesor Luca Magnani s Instituta za istraživanje raka u Londonu rekao je da žele razumjeti zašto endokrina terapija nije bila uspješna za sve pacijente.

"Željeli smo bolje razumjeti zašto se rak dojke vraća kako bismo, nadamo se, mogli naći načina da ga zaustavimo, kako ljudi ne bi morali živjeti u strahu ili se suočiti s razornim vijestima o recidivu", objasnio je Magnani za Daily Mail.

Istraživači su također identificirali ključni mehanizam pomoću kojeg ćelije raka mogu izbjeći terapiju i ostati u stanju mirovanja, hibernirajući prije nego što se godinama kasnije "probude" i ponovno počnu ubrzano dijeliti.

"Nadam se da će naša rana otkrića dovesti do istraživanja usmjerenog na ove 'uspavane' stanice raka dojke tako da jednog dana, bez potrebe za dugogodišnje hormonske terapije, pacijenti mogu biti sigurni da im se rak neće vratiti", dodao je Magnani.

Dr. Tayyaba Jiwani, voditeljica znanstvenog angažmana u Cancer Research UK koji je financirao istraživanje, rekla je: "Naše istraživanje jasno je pokazalo da stanice raka mogu biti 'uspavane' u tijelu mnogo godina prije nego što se ponovno probude, uzrokujući povratak raka". 

Iako je još uvijek u ranoj fazi, njihovi nalazi mogli bi mogli pomoći pri razvoju inovativnih tretmana koji sprječavaju povratak raka dojke.

Dr. Simon Vincent, direktor istraživanja u Breast Cancer Now, rekao je: "Ova obećavajuća studija daje vitalne naznake o tome kako stanice raka izbjegavaju liječenje i preživljavaju u neaktivnom stanju, i veselimo se vidjeti kako će to doprinijeti budućim istraživanjima".