Ako još uvijek niste ustanovili koje namirnice vam uzrokuju refluks kiseline, u nastavku donosimo popis najčešćih okidača.
Začinjena hrana
Ako živite avanturistički, dvaput razmislite hoćete li to prenijeti i na svoje kuhanje. Začinjena hrana sadrži kapsaicin, spoj koji može iritirati sluznicu vašeg jednjaka i uzrokovati da hrana duže stoji u vašem želucu, povećavajući žgaravicu
Pikantne začine zamijenite blažima kao što su sol, ružmarin, origano, timijan, bosiljak i đumbir.
Pržena hrana
Pržena hrana nije dobra za zdravlje, posebno za srce. Hrana s visokim udjelom masti, poput pržene hrane, stimulira žučne soli koje iritiraju jednjak i mogu olabaviti sfinkter koji štiti vaš jednjak od pojačane želučane kiseline
Citrusi
Iako su citrusi bogati vitaminom C, naranče, limun i grejp nisu naročito blagi prema gornjem gastrointestinalnom traktu. Budući da imaju visok udio limunske kiseline, citrusi mogu povećati proizvodnju želučane kiseline koja je ključni krivac za osjećaj žarenja u prsima.
Kafa i kofein
Kafa daje energiju i pomaže nam da se bolje koncentriramo, ali istovremeno može povećati razinu kisele želučane sekrecije i opustiti donji ezofagealni sfinkter, što omogućuje kiselinama da se vrate u jednjak, piše Index.
Ako se borite sa žgaravicama, pokušajte postupno smanjiti kafu i odaberite napitke s niskim sadržajem kofeina kao što su kava bez kofeina, čaj ili voda s prirodnim okusom.
(Čuvajzdravlje.ba)