Različiti indikatori

Četiri pokazatelja zdravog starenja kože

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Četiri pokazatelja zdravog starenja kože
Foto: Ilustracija

Pjege od sunca, duboke bore i suha koža su samo neki od indikatora da vaša koža stari. Ako ste pušač ili ste tokom godina zanemarivali primjenu krema sa zaštitnim faktorom, ti znakovi mogu postati još izraženiji. Međutim, koje su pokazatelji da vaša koža stari na pozitivan način?

Proces starenja može se razlikovati od osobe do osobe, a postoje određeni pokazatelji koji sugerišu da ste tokom života pravilno brinuli o svom tijelu. Prema dermatologinji Hadley King za HuffPost, određeni faktori načina života, poput uzorka spavanja, vježbanja i nivoa stresa, također utiču na starenje kože. Evo četiri znaka koji upućuju na to da vaša koža zapravo dobro stari.

Koža se brzo regeneriše 

Dermatologinja dr. Lauren Moy objašnjava da brzo zacjeljivanje otvorenih posjekotina unutar sedmicu i ili dvije može biti znak da vaša prehrana osigurava dovoljno proteina, važnih za proces zacjeljivanja rana, ili da imate zdrav imunološki sistem ili dobre genetske predispozicije.

Kako biste znali je li rana dobro zacijelila, važno je pratiti nekoliko znakova. Tokom faze oporavka, tijelo stvara krastu koja štiti ozlijeđeno područje kože, omogućujući koži ispod nje da se obnavlja. Indikatori zacjeljivanja uključuju promjenu boje kože s blijedo ružičaste na ton bliži vašoj prirodnoj boji, omekšavanje rane i postupno izravnavanje.

Razni faktori utiču na zacjeljivanje rana, posebno s godinama. Ključni faktori uključuju vlažnost kože i prehranu. Prema izvješću Wound Care Inc., vlažnost kože igra ključnu ulogu u procesu zacjeljivanja rana. Suha koža povećava rizik od kožnih problema, infekcija i zadebljanja, što može usporiti brzinu zacjeljivanja. Nedostatak hranjivih tvari usporava regeneraciju i rast ćelija, a proteini su posebno važni za izgradnju i obnavljanje kože. Stoga, prehrana bogata proteinima može potaknuti brže zacjeljivanje rana. Važno je imati na umu ove faktore kako starimo, jer će našoj koži biti potrebno više vremena za zacjeljivanje.

Još uvijek imate bucmaste obraze ili volumen na licu

Ako vaše lice zadržava svoj volumen ili masnoću kako starite, to je vrlo dobar znak. King kaže da su faktori koji uveliko utiču na volumen vašeg lica izlaganje suncu i drugi vanjski faktori starenja, koji mogu ubrzati gubitak zdravih elastinskih vlakana u vašoj koži, povećavajući opuštenost i smanjujući elastičnost. "Kolagen koži daje snagu i strukturu", dodala je King. Dakle, kada je vaš volumen lica u dobroj formi, vaša koža ima zdrav kolagen i elastičnost. Ove komponente doprinose mladolikom izgledu kože i sporom starenju.

Nijansa vaše kože se minimalno promijenila

Ako imate minimalno sunčanih pjega - onih ravnih, svjetlosmeđih mrlja na licu - to znači da je tOkom vašeg života kumulativno izlaganje suncu bilo minimalno i da ste dobro zaštitili svoju kožu. Opće je poznato da sunce jednostavno nije dobro za vašu kožu.

"Svakodnevno oprezno ponašanje prema suncu jedna je od najvažnijih stvari koje možemo učiniti kako bismo pomogli našoj koži da dobro stari", objasnila je King. Dakle, ako ne koristite zaštitu od sunca dok ste vani, veća je opasnost od neujednačene boje kože.

“Veliki dio štete od sunca koja se nakuplja u našoj koži rezultat je svakodnevnog slučajnog izlaganja suncu”, dodala je. Međutim, ako je vaša koža ujednačena i zapravo nema promjene boje, to je znak da vaša koža stari na idealan i zdrav način.

"S vremenom, Hronično izlaganje suncu može povećati tamne mrlje, crvenilo i žućkastu promjenu boje na koži", rekla je King. Drugi uzrok diskoloracije je plava svjetlost s ekrana telefona, TV-a i drugih uređaja.

"U posljednje vrijeme provodimo puno vremena pred ekranima i naučili smo da plavo svjetlo ne samo da može utIcati na naš san i štetiti našim očima, već može uzrokovati promjenu boje i starenje kože", objasnila je King. Možete poduzeti mjere opreza korištenjem posebnih proizvoda koji štite vašu kožu od učinaka plave svjetlosti i drugih stresnih faktora iz okoliša.

Nikad niste pušili

Ako ste se tokom života suzdržavali od pušenja, svojoj ste koži dali priliku da pravilno i zdravo stari.

''Pušenje povećava fine linije i bore te dovodi do suše kože ali i do mnogih drugih ozbiljnijih komplikacija”, objasnila je Moy. Rezultat pušenja mogu biti i loše dugoročne posljedice na koži poput neujednačene pigmentacije, gubitka elastičnosti i dubokih bora na licu. Neki kratkoročni učinci pušenja mogu uključivati ​​žutilo prstiju i noktiju te promjenu boje zuba, zbog čega možete izgledati puno starije nego što jeste. American Osteopathic College of Dermatology kaže: "Uobičajno je da koža 40-godišnjeg teškog pušača nalikuje koži 70-godišnjeg nepušača".