Zdravlje

Čišćenje bubrega: Napitak koji pomaže i kod upala

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Čišćenje bubrega: Napitak koji pomaže i kod upala

Zdravlje bubrega od vitalne je važnosti za cjelokupno stanje organizma, kao i za dugovječnost našeg života. Svakodnevni unos hrane i pića može značajno opteretiti bubrege.

Šta rade bubrezi?

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. Oni su "sofisticirani uređaji" koji svaki dan iz krvi izlučuju oko dvije litre otpadnih tvari.

Šta šteti bubrezima?

Kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćne bešike, a upravo te toksine unosimo u tijelo u obliku hrane i pića. Ljudi s najviše rizika za razvoj bubrežnih bolesti jesu oni s dijabetesom, visokim krvnim pritiskom ili porodičnom historijom bolesti bubrega.

Ključni sastojak za čišćenje bubrega

Peršin je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcija, željeza, magnezija i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršin se smatra jednim od najjačih antioksidansa.

List peršina djeluje protuupalno i štiti tijelo od utjecaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog crijeva, dijabetesa i astme. Ako ste pušač, jedete neredovno, uživate u pokojoj čašici više ili pak u brzoj i prženoj hrani, vrijeme je da napravite nešto dobro za vaše tijelo i bubrege te se očistite od toksina.

Sastojci:

  • šaka peršinova lišća
  • 1 litra vode

Priprema:

Peršin operite te ga nasjeckajte na veće komade, istresite u lončić te ulijte vodu.

Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije te kuhajte još 5 do 10 minuta.

Maknite s vatre, ostavite da malo odstoji te ga procijedite i spremite u frižider.

Šolju napitka popijte svako jutro.