Nezaobilazni sastojak azijatske i orijentalne kuhinje, susam (Sesamum indicum) je mnogo više od začina koji jelima daje bogatiji ukus.
- Sjemenke crnog susama, sa kojih nije skinuta opna, sadrže čak 60 odsto više kalcijuma oljuštene. Sa opnom imaju i jači ukus što najbolje znaju Kinezi, koji ga često koriste u tradicionalnoj ishrani i medicini i visoko vrednuju njegove hranljive i ljekovite sastojke. Susam se, inače, smatra najstarijom uljaricom u ljudskoj upotrebi, posebno odomaćenoj na Dalekom istoku. Ova veoma otporna biljka, lako se prilagođava najrazličitijim promjenama i teškim uslovima - objašnjava nutricionista Nada Mišković iz "Bio Špajza".
Izuzetno bogat magnezijumom i kalcijumom, pomaže u regulisanju krvnog pritiska i spriječava pojavu migrene uslijed lošeg stanja krvnih sudova. Osim toga, suzbija nastanak astmatičnih grčeva, a kod nesanica uzrokovanih menopauzom poboljšava san.
- Crni susam je odličan izvor bakra i cinka. Poznato je da mineral bakar, unijet u dovoljnoj količini, omogućava aktiviranje procesa stvaranja elastina i kolagena, neophodnih za dobro funkcionisanje zglobova i kostiju. Istovremeno, cink obezbjeđuje dobru čvrstinu kostiju, spriječavajući prijelome i osteoporozu i ima veoma važnu ulogu u održavanju imuniteta.
Izuzetno cijenjen u ishrani, posebno se preporučuje kao namirnica koja podmlađuje i usporava starenje, jer posjeduje zavidne količine vitamina E, koji je neophodan za zdravlje kože. S druge strane, zahvaljujući vitaminu B i gvožđu spriječava preuranjenu pojavu sijedih vlasi, slabljenje memorije i sluha.
Bogat je dijetetskim vlaknima, povoljno djeluje na snižavanje lošeg holesterola, ima snažno antioksidativno djelovanje, pa spriječava stvaranje slobodnih radikala koji uništavaju zdrave ćelije.
- Da biste osjetili blagotvorne efekte ove namirnice, trebalo bi da je uvrstite u redovnu ishranu. Možete, na primjer, svakoga dana dodavati prstohvat crnog susama u salatu i druge obroke. Zbog bolje apsorpcije kalcijuma i magnezijuma, poželjno je da sjemenke sameljete ili potopite u malo vode tokom noći, a nakon toga da dodajete u jogurt, musli, napitke sa voćem. Ipak, ova namirnica se ne preporučuje osobama koje imaju kamen u bubregu ili dijareju - ističe naša sagovornica.
(Cuvajzdravlje.ba)