Iako je crveno meso odličan izvor određenih hranjivih tvari, također se pretjerivanjem u njegovoj konzumaciji povećava rizik od srčanih bolesti i razvoja raka debelog crijeva. Dijetetičari preporučuju kako bismo trebali unositi oko približno 500 grama crvenog mesa sedmično.
To su prvenstveno ljudi s povišenim holesterolom. Kako objašnjavaju stručnjaci, kod svih onih koji već imaju probleme s povišenim holesterolom konzumacija crvenog mesa neće pomoći u njegovom snižavanju već će napraviti suprotno, odnosno još će više povećati loše vrijednosti.
Isto tako, crveno meso ne bi smjeli često jesti ni svi oni koji imaju problema sa zdravljem srca. Mnoge studije pokazuju kako osobe sa srčanim oboljenjima trebaju biti naročito oprezne s unosom crvenog mesa. Razlog je taj što one već imaju problema s nakupljanjem nezdravog plaka u arterijama pa bi trebale jesti hranu s malo masnoća poput zasićenih ili trans-masti.
Osim ljudi s visokim holesterolom i bolesnim srcem, osobe koje također trebaju izbjegavati konzumaciju crvenog mesa jesu svi oni s uznapredovalom bolesti bubrega, osobe s jednim ili više čimbenika rizika od srčanih bolesti te osobe s porodičnom historijom određenih karcinoma poput raka debelog crijeva.
(Čuvajzdravlje.ba)