Ishrana koja se temelji na voću i povrću u osnovi obiluje fitonutrijentima, mineralima, vitaminima i drugim fitohemikalijama koje tijelu pružaju hranjive sastojke i pomažu metabolizmu. Ona na ćelijskom nivou ubrzava funkciju mitohondrija koje su poznate kao snaga ćelija.
Nutricionisti smatraju da je važno usredsrediti se na unos hranljivih sastojaka, a ne na reduciranje kalorija. Kada jedete prirodnu prehranu temeljenu na voću i povrću, uz reduciranje unosa prerađene hrane, vašim ćelijama automatski unosite optimalne hranjive sastojke i vaše će se tijelo samoregulirati i postići optimalnu težinu. prenosi Klix.
Ishrana bogata vlaknima, kao što su grah, mahunarke, sjemenke lana, šparoge i zob može pomoći u ubrzavanju metabolizma, poboljšanju zdravlja crijeva, smanjenju rizika od srčanih bolesti i smanjenju upale koja je korijenski uzrok većine hroničnih bolesti danas.
S obzirom na to da tijelo ne može lako probaviti vlakna, organizam će maksimalno raditi kako bi ih što brže razgradio, što dovodi do, pogađate, gubitka težine. Kako biste vidjeli trajne rezultate, pored povećanja unosa vlakana trebate voditi zdrav način života koji uključuje vježbanje.
Također, nutricionisti insistiraju da što prije počnete konzumirati zeleni čaj koji pomaže u borbi protiv bolesti, odnosno njegov spoj berberin koji podržava zdravlje crijeva, pomaže u smanjenju upale i pomaže u reguliranju metabolizma.
Namirnice dobijene od biljaka i životinja mogu pružiti obilje proteina. Ukoliko vam se dopada ideja da slijedite biljnu prehranu, usredotočite se na uključivanje povrća bogatog hranjivim sastojcima, kvalitetnim mastima i maksimalno smanjite rafiniranu hranu.
Osim toga, pokušajte ograničiti i unos "alternativa mesu", jer su mnoge sorte pune šećera, ulja i viška soli, što može doprinijeti zadržavanju vode u tijelu. Što manje prerađujete hranu, to je bolje. Što se proteina tiče, razmislite o voću, povrću, mahunarkama i orašastim plodovima, bademima, kvinoji, leći, slanutku i grahu.
Kako biste dobili vlakna, posegnite za voćem poput jagodičastog voća, jabuka, manga, kruške, dinje i narandže te lisnatim zelenim povrćem poput brokule, kelja i mrkve, orašastih plodova, sjemenki, graha i mahunarki, piše Health24.