Posljednjih godina slušali smo da jaja nisu zdrava i da našem organizmu čine više štete nego koristi. Kritike su im najčešće upućivane zbog holesterola, a posljednje istraživanje pokazuje da su jaja ipak zdrava i da ih slobodno možete jesti.
Naime kineski naučnici su otkrili da jaja sadrže jednu od ključnih komponentni odgovornih za snižavanje krvnoga pritiska. Riječ je o peptidu koji, kako ističu naučnici, ima moć suzbijanja rasta pritiska.
- Istraživanje pokazuje da jaja ponovno možemo zvati nevjerovatnom namirnicom. Osim što ih možemo iskoristiti na razne načine, ona su i zdrava - istakao je dr Zhipeng Yu, vođa istraživanja.
Ova otkrića su važna s obzirom na to da velik broj ljudi na svijetu ima visok krvni pritisak. Ipak, naučnici upozoravaju da su potrebna i dalja istraživanja da bi se otkrilo kako djeluju svi sastojci jaja kombinovano.
(NN)