21. mart

Danas se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Danas se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom
Foto: Ilustracija

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom se svake godine slavi 21. marta, simbolično na prvi dan proljeća, s ciljem podizanja svijesti o jedinstvenosti tog genetskog poremećaja uzrokovanog trisomijom 21. hromosoma.

Prvi put je ovaj dan obilježen u Singapuru 2006. godine, a od tada mnoge organizacije širom svijeta pridružuju se proslavi kroz različite događaje i aktivnosti. Ovaj dan služi kao prilika za promicanje inkluzije, podrške i prihvaćanja osoba s Downovim sindromom, te za naglašavanje njihovih talenata, dostignuća i doprinosa zajednici.

Simbol Dana Down sindroma su rasparene čarape, što proizlazi iz činjenice da osobe s Down sindromom često imaju poteškoće s usklađivanjem odjeće, uključujući i čarape. Stoga, diljem svijeta, ljudi se danas odijevaju u rasparene čarape kako bi iskazali podršku i solidarnost s osobama koje žive s tim sindromom. Ovaj simboličan čin ima za cilj podizanje svijesti o izazovima s kojima se osobe s Down sindromom suočavaju te promicanje prihvatanja i uključivosti u društvo.

Down Syndrome International službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom, što je UN prihvatio 10. novembra 2011. godine i time iskazao svoju podršku zaštiti prava osoba s tim sindromom u cijelom svijetu, a posebno u zemljama u razvoju. 

Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Udruženje "Život sa Down sindromom FBiH" obilježava ovaj dan u Bosni i Hercegovini još od 2007. godine.