Zdravlje

Delibegović: Prvi Kongres snažan podsticaj razvoju endoskopske hirurgije u BiH

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Delibegović: Prvi Kongres snažan podsticaj razvoju endoskopske hirurgije u BiH

Na prvom Kongresu endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine gosti iz SAD-a pokazat će endoskopske operacije u ginekologiji, iz Turske u otorinolaringologiji, a iz Hrvatske i Srbije u dječjoj hirurgiji.

- Ono što je osobito važno jeste da će svoje rezultate pokazati hirurzi iz cijele Bosne i Hercegovine. Sa našim gostima imat će priliku uporediti svoje znanje i vještine, razmijeniti iskustva, steći dragocjena poznanstva koja će im pomoći u daljem usavršavanju i napredovanju - izjavio je u razgovoru za Fenu Samir Delibegović predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga BiH (UEHBH/AESBH), koje će u Sarajevu organizirati Kongres od 6. do 8. septembra.

Članovi Udruženja, doktori iz svih bolnica u BiH, nadaju se da će prvi Kongres biti snažan podsticaj razvoju endoskopske hirurgije koja je u Bosni i Hercegovini na veoma niskom nivou.

- Osnovne procedure poput laparoskopske holecistektomije se rade u većini hirurških ustanova u BiH, ali druge, složenije procedura se vrlo sporo prihvataju i razvijaju. Neki centri poput UKC Tuzla vode u endoskopskoj hirurgiji, ali cilj Udruženja jeste širenje i razvijanje endoskopske hirurgije u svim hirurškim ustanovama u BiH – kaže Delibegović.

Klinički centri Tuzla, Sarajevo, Foča razvijaju laparoskopske resekcije debelog crijeva, gdje, kako tvrdi, prednjači UKC Tuzla. Također, u Tuzli se rade jednostavnije procedure na želucu i jetri.

- Upravo će Kongres biti prilika da doktori iz BiH vide operacije na želucu i jednjaku, operativne zahvate na jetri i gušterači, kao i trenutne domete robotske hirurgije kod bolesti debelog crijeva – dodaje Delibegović.

Govoreći o izazovima u endoskopskoj hirurgiji naglašava da se sve više uvodi robotska hirurgija i da je to pravac kojim se ide u najrazvijenim zemljama svijeta.

U jugoistočnoj Evropi ova vrsta hirugije je, navodi, slabije razvijena, prednjači Slovenija koja trenutno jedina ima robotsku hirurgiju na Balkanu, ali i Srbija i Hrvatska priključuju se ovom trendu daljeg razvoja endoskopske hirugije.

Bosna i Hercegovina je zadnja u Evropi dobila Udruženje endoskopskih hirurga na državnom nivou.

- Sretni smo što Udruženje ima snažnu podršku predsjednika Evropske Asocijacije endoskopskih hirurga (EAES-a) profesora Andera Pietrabissa, koji dolazi u Sarajevo sa svojim timom. Uz njih vrhunsku kvalitetu predavanja osigurat će profesori Umberto Braccalae i Giusto Pignata iz Italije, Amir Nizar iz Velike Britanije, Michael Bovy iz SAD-a, te Jianfan Zhu iz Kine - ističe Delibegović.

Na Kongres će doći i predsjednici udruženja endoskopskih hirurga iz regije profesori Miloš Bjelović (Srbija), Igor Stipančić (Hrvatska) i Aleš Tomašič (Slovenija) kako bi pružili pomoć u edukaciji, organizaciji radionica i pokretanju časopisa.

- Cilj Udruženja jeste sistematičan rad i razvoj endoskopske hirurgije u cijeloj BiH, te želimo putem radionica, uz pomoć kolega iz Evropskog udruženja endoskopskih hirurga (EAES), te kolega iz susjednih zemalja unaprijediti ovu vrstu hirurgije - poručio je u razgovoru za Fenu predsjednik Udruženja endoskopskih hiruga BiH i subspecijalista abdominalne hirurgije Klinike za hirurgiju UKC Tuzla Samir Delibegović.

(Cuvajzdravlje.ba / FENA)