Zdravlje

Deset godina od najveće prevare u historiji medicine

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Deset godina od najveće prevare u historiji medicine

Prije deset godina poznati naučni list Lancet povukao je lažnu studiju britanskog gastroenterologa Andrewa Wakefielda iz 1998. u kojoj se tvrdi da vakcina protiv ospica uzrokuje autizam.

Uprkos povlačenju, studija je postala proglas "antivakcinizma", pa je već iskorijenjena bolest ponovo počela da hara i odnosi živote.

Stručnjaci Wakefieldovu studiju nazivaju - najštetnijim radom u historiji medicine.

Obrazlažući povlačenje studije, uredništvo Lanceta objavilo je da su neki elementi istraživanja bili netačni i suprotni ranijim otkrićima.

Medicinski časopis British Medical Journal svojevremeno je objavio da je Wakefieldov rad dobio veliku medijsku pažnju sa štetnim potencijalom za javno zdravlje da je teško naći neko poređenje u historiji medicinskih nauka.

Mnogi naučnici pokušali su da ponove rezultate Wakefieldove studije, ali bez uspjeha.

Britanski istraživački novinar Brian Deer objavio je svojevremeno u Sunday Timesu niz tekstova kojima je pokazao da je Wakefield imao finansijsku korist od svoje lažne studije.

Za nju je dobio 435.000 funti od advokata koji su zajedno sa roditeljima neke djece bili uključeni u istraživanje i pripremali velike tužbe protiv proizvođača vakcina.

Drugim riječima, studija je trebala da posluži za unosne odštete od farmaceutske industrije.

Rad je odbačen, odreklo ga se čak 11 od 13 izvornih autora, a British General Medical Council proglasio je Wakefielda krivim po tridesetak tačaka, među kojima i za "nepoštenje" te "zlostavljanje djece".

U Velikoj Britaniji oduzeta mu je ljekarska licenca, ali on nikada nije odustao od svojih teza.

Preselio se u SAD i nastavio da propagira svoje ideje od kojih je napravio unosan biznis.

(Cuvajzdravlje.ba)