Dijetetičarka otkriva 5 najzdravijih namirnica koje bismo trebali jesti svaki dan
Svi vrlo dobro znamo koliko je pravilna ishrana važna za očuvanje našeg zdravlja. Kako prenosi EatingWell, postoje određene namirnice koje bismo trebali konzumirati na dnevnoj bazi kako bismo svom tijelu osigurali sve potrebne vitamine, minerale i ostale nutrijente koji su nam bitni. S tim se slaže i registrirana dijetetičarka Lisa Valente koja je odlučila podijeliti pet namirnica za koje smatra da su najzdravije na svijetu.
Bobičasto voće
Bobičasto voće izvrsan je izvor vlakana, nutrijenta koji većina ljudi ne dobija dovoljno. Kako objašnjava dijetetičarka, vlakna pomažu održati naš probavni sistem zdravim, održavaju osjećaj sitosti i dobra su za zdravlje našeg srca. Kao najzdravije opcije među bobičastim voćem Valente ističe maline i borovnice.
Jaja
Jaja su, bez sumnje, jedna od najomiljenijih i najpopularnijih namirnica. Možemo ih jesti kao samostalni obrok, ali ih isto tako često dodajemo ostalim jelima. Odličan su izvor proteina i antioksidansa, objašnjava dijetetičarka i dodaje kako bismo ih trebali jesti svaki dan.
Batat je također jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, prvenstveno zahvaljujući velikim količinama beta karotena i vitamina A koje sadrži. Njegov unos pomaže u održavanju zdravih očiju, kostiju i imunološkog sistema našeg tijela, a studije su pokazale kako jedan srednji batat daje gotovo četiri puta više od preporučene dnevne vrijednosti vitamina A, ali i vitamina C i B6, kalija, mangana, luteina te zeaksantina.
Brokula
Ova namirnica sadrži velike količine vitamina A, C i K, kao i folata, objašnjava dijetetičarka Valente. Osim toga, postoji još jedan razlog zašto brokula često zauzima mjesto na popisima superhrane. Naime, ona sadrži veliku količinu takozvanog sulforafana, vrste izotiocijanata za koji se vjeruje da sprječava rak tako što pomaže stimulirati tjelesne enzime za detoksikaciju.
Špinat
Valente naglašava kako zeleno lisnato povrće dobro djeluje na naše tijelo. Naime, špinat obiluje važnim hranjivim tvarima kao što su vitamini A, C i K, ali i vlakna, željezo, kalcij, kalij, magnezij i vitamin E. Studije su otkrile kako nam konzumacija veće količine zelenog lisnatog povrća poput špinata može pomoći pri mršavljenju, smanjiti rizik od pojave dijabetesa, održati naš mozak mladim te pomoći nam u borbi protiv raka, prenosi Index.hr.
(Čuvajzdravlje.ba)