Sve veći broj istraživanja i mreža stručnjaka za zdravlje crijeva podupire ideju da kafa može imati koristi za probavni trakt.
“Polifenoli u kafi mogu hraniti korisne crijevne bakterije, potičući rast i aktivnost. Mogu pomoći i u ograničavanju rasta “loših” bakterija, kaže Joseph Salhab, američki gastroenterolog iz Davenporta.
Naglasio je da se sve te “dobrobiti” može dodati kašikom kakao praha u šoljicu kafe. Kad je riječ o probavi, kava i kakao imaju posebne prednosti, piše N1.
Odrasli bi trebali ciljati na 25 do 38 grama kakaovih vlakana dnevno, što se postiže dodavanjem kašike ili dvije kakaa u prahu u jutarnju šoljicu kafe.
Ali, pritom pripazite da ne pijete kafu na prazan želudac jer to može potaknuti lučenje želučane kiseline, a samim time i bolova u želucu. Stoga, prvo nešto pojedite, a onda popijte šoljicu kafe obogaćenu s jednom do dvije kašike kakaa.
Vaš probavni trakt će vam biti zahvalan.
(Čuvajzdravlje.ba)