Doktor naveo 4 namirnice koje su krivci za povećanje rizika od moždanog udara
Moždani udar je ozbiljno stanje koje može biti opasno po život. Javlja se kada se prekine dotok krvi u mozak, obično zbog krvnog ugruška ili pucanja krvne žile. Brojni čimbenici mogu povećati rizik od moždanog udara, a prehrana je jedan od njih.
Doktor Jonathan Zeilinger je za britanski Express podijelio koju hranu treba izbjegavati ako ste u opasnosti od moždanog udara. Kako tvrdi, riječ je o četiri namirnice koje mogu povećati šanse za začepljenje arterija, prenosi Index.hr.
"To su prerađeno meso, maslac, keksi i pržena hrana. Budući da je većina moždanih udara povezana s nakupljanjem masnog plaka (ateroma) u arterijama koje opskrbljuju mozak, hrana koja pridonosi tome povećat će rizik od moždanog udara. Zasićene i trans masti ključni su krivci", rekao je.
Postoje i druge namirnice koje mogu povećati rizik od moždanog udara.
"Povišeni krvni tlak također uzrokuje stvaranje ateroma pa će visok unos soli (primjerice u čipsu i slanini) povećati rizik. I visok unos šećera (npr. gaziranih pića) još je jedan ključni čimbenik rizika od moždanog udara, djelomično zbog povezanosti s debljanjem i dijabetesom tipa 2 koji uzrokuje oštećenje i upalu arterija", pojasnio je.
S druge strane, postoje namirnice koje mogu imati suprotan učinak i smanjiti vjerojatnost moždanog udara.
"Trebali biste težiti tome da jedete najmanje pet porcija voća i povrća dnevno. Više studija pokazalo je da veća konzumacija te hrane dovodi do smanjene stope moždanog udara. Vjeruje se da voće i povrće snižava krvni tlak i sadrži antioksidanse koji pomažu u zaštiti arterija. Voće i povrće također sadrži vlakna koja mogu spriječiti visoke razine masnoća tako što se vežu za kolesterol u našim crijevima", dodao je liječnik.
Preporučeni unos vlakana je 30 grama dnevno, a nalaze se i u zobi, smeđoj riži i kruhu od cjelovitih žitarica. Zdrave masti, kojima obiluju orašasti plodovi, sjemenke i masna riba, također se preporučuje konzumirati u malim količinama.
(Cuvajzdravlje.ba)