Obratite pažnju

Doktor upozorava na dodatak prehrani koji može naštetiti zdravlju jetre

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Doktor upozorava na dodatak prehrani koji može naštetiti zdravlju jetre
Foto: Ilustracija

Dodaci prehrani su postali integrisani dio svakodnevne zdravstvene rutine mnogih pojedinaca, jer pružaju različite koristi, uključujući poboljšanje prehrane, povećanje energije te podršku raznim tjelesnim funkcijama. Posebno su korisni u situacijama gdje sama prehrana možda nije dovoljna, ili kada postoje specifični nedostaci ili zdravstvena stanja koja zahtijevaju dodatnu podršku.

Na primjer, dodaci vitamina D često se preporučuju osobama s ograničenim izlaganjem suncu, dok dodaci željeza mogu biti ključni za one koji pate od anemije.

Međutim, važno je zapamtiti da više nije uvijek bolje. Uzimanje visokih doza dodataka prehrani, čak i onih koji se općenito smatraju bezopasnima, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih rizika. Kada se uzimaju često ili u prekomjernim količinama, neki dodaci mogu izazvati štetne učinke utičući na vitalne organe poput jetre i bubrega. Ti organi igraju ključnu ulogu u detoksikaciji tijela i održavanju cjelokupnog zdravlja.

Jetra obrađuje hranjive tvari i filtrira toksine, a bubrezi upravljaju uklanjanjem otpada te regulišu ravnotežu tekućina i elektrolita. Preopterećenje ovih organa visokim dozama određenih dodataka prehrani može dovesti do oštećenja i potencijalno ozbiljnih zdravstvenih problema. Stoga je doktor dr. Erik Natkin upozorio na jedan takav dodatak koji može našteti zdravlju jetre.

Ekstrakt zelenog čaja poznat je po visokoj koncentraciji epigalokatehin galata (EGCG), snažnog antioksidansa koji se često povezuje s raznim zdravstvenim prednostima, uključujući gubitak težine. Mnogi ljudi uključuju ekstrakt zelenog čaja u svoju prehranu kako bi iskoristili te prednosti. Međutim, važno je biti svjestan da konzumacija ekstrakta zelenog čaja u velikim dozama može biti štetna.

"Istraživanja su povezala prekomjernu konzumaciju ekstrakta zelenog čaja s toksičnošću jetre i akutnim zatajenjem jetre", rekao je dr. Natkin za SheFinds. Oštećenje jetre obično je rezultat negativne reakcije tijela na povišene razine katehina, aktivnih spojeva u zelenom čaju.

Visoke koncentracije katehina mogu uzrokovati oksidativni stres i upalu u stanicama jetre što može dovesti do značajnog oštećenja jetre. Stoga, iako ekstrakt zelenog čaja može biti koristan, umjerenost je ključna za izbjegavanje ozbiljnih zdravstvenih rizika, prenosi Index.