Pravilna njega je ključna

Donosimo savjete za borbu protiv akni

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Donosimo savjete za borbu protiv akni
Foto: Ilustracija

Akne su često problem koji pogađa mnoge mlade ljude, ali pravilna njega kože može značajno pomoći u kontrolisanju i smanjenju ovog stanja. 

Redovno čišćenje kože

Redovno čišćenje lica ključno je za uklanjanje viška ulja, nečistoća i ostataka šminke koji mogu začepiti pore i doprinijeti nastanku akni. Koristite nježan, ali učinkovit čistač koji odgovara vašem tipu kože, idealno dva puta dnevno - ujutro i navečer.

Izbor pravih proizvoda za njegu kože

Kod odabira proizvoda za njegu kože, izbjegavajte one koji su previše agresivni ili sadrže agresivne sastojke poput alkohola. Umjesto toga, birajte proizvode koji su blagi, nekomedogeni (neće začepiti pore) i formulisani za kožu sklonu aknama. Proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid mogu pomoći u suzbijanju akni.

Hidratacija kože

Iako može zvučati kontradiktorno, hidratacija je ključna i za kožu sklona aknama. Odaberite lagane, nekomedogene hidratantne kreme koje će održavati vlažnost kože bez začepljenja pora. Dobro hidrirana koža bolje se bori protiv upala i zacjeljivanja akni. 

Izlaganje suncu i zaštita od sunca

Iako kratkoročno može izgledati kao da sunce pomaže u sušenju akni, dugoročno može oštetiti kožu i pogoršati stanje. Uvijek koristite kvalitetan SPF zaštitni faktor prilagođen vašem tipu kože kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka.

Nježno postupanje s kožom

Izbjegavajte stiskanje ili istiskivanje akni jer to može dovesti do upala, ožiljaka i širenja bakterija. Umjesto toga, koristite tretmane s benzoyl peroksidom ili salicilnom kiselinom za suzbijanje akni, i to samo na zahvaćenim područjima.

Pravilna prehrana i hidratacija

Uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i proteinima može pomoći u održavanju zdravlja kože. Izbjegavajte prekomjernu konzumaciju masne, pržene ili procesirane hrane, jer takva hrana može pogoršati stanje akni. Redovna hidratacija također je važna za zdravlje kože.

Redovni dermatološki pregledi

Ako se problemi s aknama ne poboljšavaju uz primjenu kućnih metoda njege, posjet dermatologu može biti koristan. Stručnjak će vam moći preporučiti specifične tretmane poput topičkih krema, oralnih lijekova ili profesionalnih tretmana koji vam mogu pomoći u kontroli akni.