Preporučuju doktori

Doživite stotu uz ove tri navike

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Doživite stotu uz ove tri navike
Foto: Ilustracija

Ako težimo stotom rođendanu, trebamo biti svjesni da to nije nedostižan cilj. Postizanje tog dugovječnog života zahtijeva predanost određenim navikama koje potiču naše fizičko i mentalno zdravlje. Ono što je posebno ohrabrujuće jeste da su mnoge od ovih navika nešto što možemo praktikovati svakodnevno.

1. Pridajte važnost prehrani biljnog porijekla: Odabir prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama, a s malo mesa, šećera i prerađene hrane, može biti ključ za dug i zdrav život. Ovakva prehrana je karakteristična za ljude koji žive u tzv. Plavim zonama, regijama poznatima po dugovječnosti svojih stanovnika.

2. Njegujte društvene interakcije: Pored zdrave prehrane, socijalna povezanost igra značajnu ulogu u dugovječnosti. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji su održavali bliske odnose s drugima živjeli duže i zdravije živote. Društvena povezanost može smanjiti stres, usporiti proces starenja i smanjiti rizik od bolesti. Zbog toga je važno izdvojiti vrijeme za druženje s voljenima i njegovati socijalne veze.

3. Redovna fizička aktivnost: Fizička aktivnost je ključna za očuvanje zdravlja srca, poboljšanje cirkulacije i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Čak i kratki periodi tjelovježbe mogu imati značajan uticaj na zdravlje. Fizička aktivnost također pozitivno utiče na mentalno zdravlje, smanjujući simptome depresije i tjeskobe te potičući osjećaj sreće i opuštenosti.

Ove tri jednostavne navike - prehrana bogata biljkama, održavanje socijalnih veza i redovna fizička aktivnost - mogu biti ključne za produženje životnog vijeka i očuvanje zdravlja tokom cijelog života. Integrisanjem ovih navika u svakodnevni život možemo stvoriti temelj za dugovječan i kvalitetan život.