Zdravlje

Drljević: Nema dokazano umrlih od gripe u ZDK, četiri osobe na respiratoru

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Drljević: Nema dokazano umrlih od gripe u ZDK, četiri osobe na respiratoru

Odjel za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) ove godine još nije evidentirao nijednog preminulog stanovnika Zeničko-dobojskog kantona od sezonske gripe, ali to ne znači da ih nije ni bilo - kazao je za Fenu načelnik tog odjela KBZ-a Ednan Drljević.

- Na našem Odjelu za anesteziju trenutno imamo troje pacijenata koji su na respiratoru, za koje se sumnja da su oboljeli od tipa gripe H1N1. Za bolesnike koji su na respiratoru dužni smo uzeti uzorke i poslati ih na analizu, ali još očekujemo potvrdu. Za jednog pacijenta iz Tešnja, ali koji se liječi u Tuzli, dokazano je da je obolio od tog tipa gripe - kaže Drljević, dodajući da je vjerovatno bilo preminulih i od gripe, ali da se ne vodi prava evidencija.

Stoga, navodi Drljević, služe se podacima iz zemalja okruženja koji pokazuju kako je ove sezone manji broj oboljelih, ali je veći broj umrlih. Tako je, naprimjer, podatak od četvrtka da je u Hrvatskoj bilo 75 umrlih od gripe.

- Od kako se prati broj umrlih od gripe u Hrvatskoj, prošle je godine bilo najveći - 35. Sada ih je već 75 - ističe Drljević, koji dodaje da u Hrvatskoj ima registrirano oko 50.000 oboljelih od gripe. Pošto se to množi sa četiri, napominje on, a da bi se dobio pravi podatak, to je oko 200.000 oboljelih u Hrvatskoj.

- Računao sam, ako je ta evidencija dobra, a jeste jer je zasnovana na evropskim zasadama, znači da bi kod nas trebalo da je u ZDK-u ove godine oboljelo 15.000 – 20.000 ljudi - napominje Drljević.

Kada se ta statistika uporedi sa statistikom iz Hrvatske, moglo bi se, istaknuo je on, očekivati sedam do osam umrlih u ZDK-u.

- Ponavljam, do sada nemamo nijedan slučaj umrlih, ali smo imali dosta koji su bili na respiratoru, koji su upali u najteži oblik gripe, ali su preživjeli. Za svakog umrlog, da bi se kazalo da je umro od gripe, mora se dokazati - ne klinički, nego laboratorijski - ističe Drljević, naglasivši da ne znači da nije bilo umrlih od gripe i u ZDK-u, nego samo da oni nisu uspjeli dokazati takvu smrt.

Vrhunac talasa gripe je prošao, napominje Drljević, ali uprkos tome što opada broj oboljelih u okruženju raste broj umrlih pa je za očekivati da će ih biti i u ZDK-u.

(Cuvajzdravlje.ba / FENA)