Zdravlje

Evo koje namirnice se jedu i piju prije spavanja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo koje namirnice se jedu i piju prije spavanja

Dobar san je nevjerovatno važan za vaše opšte zdravlje.

Može smanjiti rizik od razvoja određenih hroničnih bolesti, održati vaš mozak zdravim i ojačati vaš imuni sistem.

Postoji mnogo strategija koje možete koristiti za promovisanje dobrog sna, uključujući promjene u vašoj ishrani, jer neka hrana i pića imaju svojstva koja podstiču san.

Bademi

Bademi su izvor melatonina i minerala magnezijuma koji poboljšava san, dva svojstva koja ih mogu učiniti odličnom hranom za jelo prije spavanja.

Ćurka

Ćuretina može biti odlična hrana za jelo prije spavanja zbog velikih količina proteina i triptofana, od kojih oba mogu smanjiti umor.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice sadrži antioksidante koji mogu podstaći pospanost, a pokazalo se da njegovo ispijanje poboljšava ukupan kvalitet sna.

Kivi

Kivi je bogat serotoninom i antioksidansima, od kojih oba mogu poboljšati kvalitet sna kada se jedu prije spavanja.

Sok od višnje

Sok od višnje sadrži hormon melatonin koji podstiče san i može pomoći da se obezbijedi dobar san.

Masna riba

Masne ribe su odličan izvor vitamina D i omega-3 masnih kiselina, od kojih obe imaju svojstva koja mogu poboljšati kvalitet vašeg sna.

Orasi

Orasi imaju nekoliko svojstava koja mogu podstaći bolji san. Na primjer, oni su odličan izvor melatonina i zdravih masti.

Čaj od pasiflore

Čaj od pasiflore sadrži apigenin i ima sposobnost da poveća proizvodnju gama aminobutirne kiseline (GABA). Ovo može pozitivno uticati na san.

Bijela riža

Bijela pirinač može biti od koristi za jelo prije spavanja zbog visokog glikemijskog indeksa (GI). Visok GI može podstaći bolji san, penosi Magazin.

(Cuvajzdravlje.ba)