Ovo su simptomi

Evo šta trebate znati o infarktu oka

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo šta trebate znati o infarktu oka
Foto: Ilustracija

U životu nas uvijek iznenađuju različiti zdravstveni problemi koji se mogu pojaviti, a jedan od manje poznatih je infarkt oka. Možda ste čuli za srčani ili moždani udar, ali što je s udarom u oku? Iako zvuči zastrašujuće, infarkt oka je važno stanje koje zahtijeva pažnju i razumijevanje.

Većina pacijenata iskusit će potpuni gubitak vida na jedno oko kada se ujutro probude. Ovaj je simptom bezbolan. Infarkt oka prepoznat ćete i gubitkom perifernog vida ili centralnog, sjenu na gornjoj ili donjoj polovici vidnog polja, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 45 godina.

Također, pacijenti mogu iskusiti i simptome popust osjetljivosti vlasišta, gubitak težine, apetita, umor, bol u sljepoočnicama, groznicu, bolove kod žvakanja.

Infarkt oka se događa zbog potpunog začepljenja krvne žile koja opskrbljuje vidni živac te nedostatkom pritiska. Krvni pritisak se mijenja u odnosu na očni i dolazi do smanjenja protoka krvi.

Rizik od infarkta oka povećat će, između ostalog, i dijabetes, visoki holesterol te visoki pritisak.

Ukoliko se ne kontrolišu faktori rizika poput krvnog pritiska, dijabetesa, holesterola te ostalih stanja postoji 30% šanse da se infarkt ponovi i na drugom oku unutar 3 godine.

Kortikosteroidi utiču na poboljšanje vidne oštrine, ukoliko se liječenje započne odmah.

Ukoliko iskusite navedene simptome, odmah se javite doktoru.