Zdravlje

Evo zašto biste trebali jesti šaku kupina dnevno

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo zašto biste trebali jesti šaku kupina dnevno

Kupine imaju neodovljiv slatko-kiselkast ukus, te se koristi u pripremi mnogih džemova, sokova ili satkog.

Kupine sadrže zdrav šećer, malo kalorija, obiluje kalcijumom, vlaknima, magnezijumom, vitaminom C, antioksidantima. Zato donose mnogo zdravstvenih benefita ukoliko se redovno konzumiraju.

1. Idealne su za mršavljenje

Kako su niskokalorične, ne sadrže masnoće i nemaju dodatog šećera, savršena su opcija ako želite da izgubite na kilaži. Kako sadrže vlakna, povoljno utiču na probavu i sam digestivni trakt. Još jedan benefit je i osjećaj situosti koje daje ovo voće.

2. Jačanje imuniteta

Vitamin C koji je i te kako prisutan u ovom voću važan je za održavanje jakog imunog sistema. Recimo, jedna šoljica svježih kupina sadrži 30mg vitamina C. To je čak više od 30 odsto preporučene dnevne doze ovog vitamina. Antioksidanti u kupinama su prirodni "štit" protiv mnogih upalnih procesa u organizmu.

3. Probava

Konzumiranje kupina ima dobar efekat na nivo pozitivnih bakterija u crijevima. Vlakna kojima obiluje ovo čudesno voće podstiču zdravlje cijelog sistema organa za varenje.

4. Koncentracija i pamćenje

Možda niste znali, ali namirnice koje prirodno imaju ljubičastu ili tamnocrvenu boju, sadrže polifenol antocijanin. Upravo on može izuzetno povoljno uticati na poboljšanje pamćenja, koncentracije i fokusiranja. Kupina je savršena hrana za mozak.

(Čuvajzdravlje.ba / Magazin novosti)