Zdravlje

Glavni razlozi zbog kojih kilogrami ne idu dole iako pazimo što jedemo i treniramo

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Glavni razlozi zbog kojih kilogrami ne idu dole iako pazimo što jedemo i treniramo

Držite se plana prehrane i ostavljate zadnji atom snage na svakom treningu, ali kilogrami jednostavno ne idu dolje. Mnogi će se prepoznati u toj činjenici koja je ponekad vrlo frustrirajuća.

Razlog tome mogu biti određeni hormonalni poremećaji, pa je najbolje prvo se obratiti liječniku, ali krivac za to mogu biti i neke navike koje jednostavno sabotiraju gubitak kilograma. Ako tijelo uzvraća udarac kad pokušate smršati, ono zapravo šalje poruku da je nužna promjena strategije.

Iako nam je recept za gubitak kilograma dobro poznat, stručnjaci napominju da tjelesna aktivnost i kalorijski deficit ipak nisu jedini faktori. Mršanje ovisi i o spolu, dobi i početnoj težini.

Mlađim osobama lakše je smršati. One ponekad mogu izgubiti i do 20 posto tjelesne težine pravilnom prehranom i vježbanjem, a žene u postmenopauzi mogu izgubiti tek pet do sedam posto istim intenzitetom.

Osim toga, muškarci dosta brže gube kilograme, gotovo dvostruko brže, objasnio je ljekar i stručnjak za pretilost Matthew Weiner.

U nastavku možete provjeriti koji su još mogući razlozi zbog kojih kilogrami ne idu dole.

1. Neuredan raspored spavanja

San je jedan od glavnih faktora koji utječu na debljanje, a obično je zanemaren. Ako organizam nije dobio dovoljno sna raste grelin, hormon koji izaziva osjećaj gladi, a opada leptin, hormon koji izaziva osjećaj sitosti.

Više sati sna, ujedno znači i smanjeni rizik od dijabetesa.

Istraživači su mjerili odgovor na inzulin (marker za rizik od dijabetesa) u ispitanika nakon što su spavali ograničen broj sati četiri dana (oko četiri sata po noći) i uporedili njihove rezultate s rezultatima ispitanika koji su mogli spavati neograničeno (oko osam sati po noći). Otkrili su da je ograničen san bio povezan s 23 posto većim rizikom od dijabetesa u usporedbi s neograničenim snom, piše Kreni Zdravo.

2. Pogrešna hrana

Unošenjem manje kalorija nego što tijelo troši, moguće je izgubiti tek određeni postotak, ali taj gubitak u jednom trenutku stane. Zato bismo se trebali skoncentrisati na kvalitetne kalorije, a ne na puko brojanje i izbjegavanje kalorija.

Nakon što promijenite kvalitetu svojih kalorija - i konzumirate hranu koja je bolja za vas i više je zasitna - također ćete prirodno jesti manje, što može pomoći da se mršanje nastavi.

3. Nedovoljno vode

Svaka dijeta i način mršavnja podrazumijeva i ispijanje dovoljnih količina vode, a prema općoj računici, preporučeni dnevni unos vode su dvije litre, odnosno osam čaša vode. No, želite li uvelike povećati svoje šanse, iz vode izvucite maksimum i unosite je još više. Provjerite koliko vode trebate popiti za uspješno mršavljenje s obzirom na svoju tjelesnu težinu.

4. Ispijanje alkohola

Ako volite, s vremena na vrijeme, popiti koju čašicu s prijateljima, i to bi mogao biti razlog zbog kojeg kilogrami ne idu dole. Primjerice, alkohol može utjecati na izvedbu treninga jer može dovesti do grčeva u mišićima, a utječe i na sposobnost jetre da prerađuje šećer.

(Cuvajzdravlje.ba)