Novo istraživanje

Govor koji se izražava sporije kod starijih osoba može ukazivati na zdravlje mozga

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Govor koji se izražava sporije kod starijih osoba može ukazivati na zdravlje mozga
Foto: Ilustracija

Novo istraživanje provedeno od strane kanadskih naučnika otkriva da sporija brzina govora kod starijih osoba može biti povezana s razvojem demencije.

Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Torontu otkriva da je brzina govora možda ključniji pokazatelj zdravlja mozga kod starijih osoba od poteškoća u pronalaženju odgovarajućih riječi, što je čest problem tijekom starenja. Kanadski naučnici smatraju da bi ova otkrića mogla dovesti do razvoja novih alata za rano otkrivanje kognitivnog propadanja mozga i pružiti pomoć pacijentima u očuvanju zdravlja mozga tokom starenja.

Prema riječima koautora istraživanja, Jed Meltzera, rezultati pokazuju da promjene u brzini govora mogu odražavati promjene u mozgu. Preporučuje se da se brzina govora testira kao dio standardnih kognitivnih procjena kako bi se omogućilo brže otkrivanje kognitivnog propadanja kod starijih osoba.

Iako su rezultati istraživanja povezani s brzinom govora, naučnici upozoravaju da to možda ne znači da bi vježbanje bržeg govora moglo uticati na zdravlje mozga starijih osoba.

U okviru istraživanja, 125 zdravih dobrovoljaca u dobi od 18 do 90 godina prošlo je tri različite procjene, uključujući testove imenovanja slika, opisivanje složenih slika te standardne provjere mentalnih sposobnosti povezane s rizikom od demencije.

Rezultati su pokazali da je tempo govora, a ne pauze u traženju riječi, najjače povezan s zdravljem mozga kod starijih osoba.Zbog toga naučnici ističu da usporavanje uobičajenog tempa govora, bez obzira na stanke, može biti ključni pokazatelj promjena u zdravlju mozga.