Zdravlje

Hladno i turobno vrijeme podstiče alkoholizam

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Hladno i turobno vrijeme podstiče alkoholizam
Istraživači iz SAD ustanovili su vezu između prosječne temperature, sati sunčeve svjetlosti i konzumiranja alkohola. Podaci iz 193 zemlje ukazuju da je klima uticala u velikoj mjeri na ispijanje alkohola i bolesti jetre.

Ljekari u Škotskoj sada traže restrikcije u reklamiranju alkohola tokom zimskih mjeseci.

Jedan od autora studije Ramon Bataller iz Centra za istraživanje bolesti jetre, rekao je da je ovo prva studija koja sistematski pokazuje da širom svijeta i u Americi, u hladnijim područjima i oblastima sa manje sunca, ljudi više piju i ima više slučajeva ciroze jetre.

Alkohol je vazodilator, odnosno relaksira krvne sudove i povećava protok tople krvi ka koži, navodi BBC.

Konzumiranje alkohola je, takođe, povezano sa depresijom, koja je izraženija u područjima sa manje sunca.

Doktor Peter McCann, medicinski savjetnik u bolnici Castle Craig, na klinici za rehabilitaciju od droge i alkohola u oblasti Škotske Granice u Škotskoj, koji je učestvovao u istraživanju, rekao da postoje dokazi da vrijeme, odnosno temperatura i količina sunca kojoj je čovjek izložen, ima snažan uticaj na količinu konzumiranog alkohola.

"Ovo konzumiranje alkohola povezano sa vremenom direktno se dovodi u vezu sa razvojem najgore bolesti jetre - ciroze", rekao je on dodajući da će se ljekari zalagati da se uvedu restrikcije u reklamiranju alkohola tokom zimskih mjeseci.

Čuvajzdravlje.ba / NN