Zdravlje

Holandski naučnici tvrde da su otkrili ljudska antitijela koja blokiraju koronavirus da uđe u ćelije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Holandski naučnici tvrde da su otkrili ljudska antitijela koja blokiraju koronavirus da uđe u ćelije

Tim holandskih naučnika tvrdi da su otkrili antitijela koja sprečavaju koronavirusu da uđe u ljudske ćelije što bi zapravo moglo dovesti do razvoja lijeka.

Science Daily piše da je riječ o istraživačima iz Medicinskog centra Erasmus Univerziteta u Utrechtu i Harbur Biomeda (HBM). Naime, oni su saopćili da su identificirali kompletno ljudsko monoklonsko antitijelo koje zapravo sprečava da koronavirus (SARS-CoV-2)prodre u ćeliju.

Rad je tačno nazvan "Ljudsko monoklonsko antitijelo koje blokira infekciju SARS-CoV-2".

To otkriće je objavljeno na web stranici Nature Communications i ovo bi se moglo smatrati početnim korakom u razvoju potpuno ljudskog antitijela za liječenje ili sprečavanje bolesti COVID-19.

Koronavirus je svjetska pandemija koja se brzinom proširila i njime je globalno zaraženo više od 3,3 miliona ljudi, a preminilo više od 235.000.

Prema riječima koautora istraživanja Berend-Jana Boscha, neutralizirajuće antitijelo ima potencijal zaustaviti tok zaraze u zaraženoj osobi, pomoći "čišćenje" od koronavirusa ili zaštititi nezaraženu osobu koja bude izložena virusu.

"Ova karakteristika antitijela u unakrsnoj neutralizaciji veoma je zanimljiva i sugeriše da može imati potencijal u ublažavanju bolesti izazvanih koronavirusima koji će nastati u budućnosti", kazao je Jan Bosch.

Ono što je posebno važno istaći je činjenica da je antitijelo korišteno u ovom istraživanju potpuno ljudsko, što ustvari omogućava da se ubrzano nastavi razvoj lijeka i smanje potencijalne nuspojave povezane s imunitetom.

"Ovo je revolucionarno istraživanje. Potrebno je još mnogo rada da se procijeni efikasnost ovog antitijela, ali vjerujemo da naša tehnologija može doprinijeti rješavanju ove najhitnije potrebe javnog zdravlja i mi to nastojimo ostvariti slijedeći nekoliko drugih istraživačkih puteva", kazao je ljekar Jingsong Wang, osnivač i izvršni direktor HBM-a.

Razlika između potpuno ljudskog antitijela i drugih antitijela je u tome što se druga antitijela prvo razvijaju u drugim vrstama prije nego što budu "humanizirana" kako bi se nakon toga mogla prenijeti i na čovjeka.

Istraživanje je provedeno korištenjem H2L2 transgene mišije tehnologije, koja omogućava istraživačima da razviju humana antitijela bez testiranja na ljudima.

(Cuvajzdravlje.ba)