Zdravlje

Humus - jedan od najzdravijih namaza na svijetu!

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Humus - jedan od najzdravijih namaza na svijetu!

Jedan od najpoznatijih, ali i definitivno najzdraviji obrok napravljen od slanutka jest - humus. Radi se o bliskoistočnom specijalitetu kojeg u izvornom obliku možete probati u libanonskim restoranima, ali ga i vrlo brzo i jednostavno možete napraviti i kod kuće prenosi Index.
Kako se radi humus?

Sastojci:

- 2 žlice sezama
- 100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
- 200 g kuhanog slanutka (konzerva)
- 2-3 žlice limunova soka
- 2 češnja češnjaka
- 50 ml maslinova ulja
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- pola žličice mljevenog papra

Priprema:

Sezam popecite na tavi bez masnoće pa pola količine sameljite u električnoj sjeckalici ili mikseru za kavu.

Vodu od slanutka, u koju ste dodali malo soli, kratko prokuhajte i malo ohladite. Slanutak, zajedno s vodom, limunovim sokom i češnjakom, usitnite u električnoj sjeckalici da dobijete jednoličnu smjesu.

Umiješajte maslinovo ulje, peršin, papar i mljeveni sezam. Pripremljeni namaz stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi.

Koja je nutritivna vrijednost slanutka?

Slanutak je energetski visokovrijedna namirnica: u 100 g ima 364 kcal, a od toga 19,3 posto proteina, 6,04 posto masti, 60,65 posto ugljikohidrata, 17,4 g dijetetskih vlakana i 10,7 g šećera.

Također, izvrstan je izvor minerala: mangana, fosfora, željeza, magnezija, cinka, selena i kalcija.

Od vitamina značajnije su prisutni vitamini B kompleksa, te tiamina, pantotenske kiseline i folne kiseline, a dobar je izvor riboflavina i niacina.

Zbog svega navedenoga, ali i jednostavnosti pripreme, odlučite se za humus i uvjerite se zašto se ovaj namaz smatra jednim od najfinijih namaza na svijetu.