Nova saznanja

Interesantno pitanje: Postoje li muški plodni dani?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Interesantno pitanje: Postoje li muški plodni dani?
Foto: Unsplash

Plodni dani žena su ono o čemu se često piše i govori, kako bi se mogao što bolje tempirati odnos ako se želi trudnoća ili izbjegavati odnos ukoliko se ne želi trudnoća.

U prošlosti se mislilo kako su svi problemi vezani uz plodnost isključivo ženski problemi, međutim u današnje vrijeme je prihvaćena činjenica da zdravlje muškarca utiče na plodnost i da loša plodnost kod muškarca smanjuje šanse za začeće.

Ipak, postavlja se pitanje postoje li muški plodni dani i kad su plodni dani kod muškarca?!

Prema najnovijim saznanjima muški plodni dani postoje iako nisu načinom računanja i prepoznavanja povezani ili slični ženskim plodnim danima. I dok se ženski plodni dani pojavljuju u ciklusima, mjesečno, istraživanja pokazuju da su muški plodni dani povezani sa zdravljem i opštim stanjem.

Kod žena se plodni dani pojavljuju svakog mjeseca oko ovulacije i ovise o ovulaciji, muški plodni dani povezani su s brojem spermatozoida i njihovom mobilnošću.

Muški plodni dani zapravo su uvijek dok je sperma vitalna i zdrava.

Najrazličitiji faktori, od genetike do životnog stila utiču na mušku plodnost, pa zbog toga postoje i najrazličitiji načini na koje muškarci mogu uticati na vlastitu plodnost.

Istraživanja sugerišu kako pretili muškarci imaju veće probleme s plodnošću nego muškarci normalne težine. Takođe neka zdravstvena stanja poput visokog krvnog pritiska i dijabetesa smanjuju plodnost.