Zdravlje

Ispijanje kafe pomaže u borbi protiv raka debelog crijeva

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ispijanje kafe pomaže u borbi protiv raka debelog crijeva

Svakodnevno ispijanje kafe znatno smanjuje mogućnost vraćanja raka debelog crijeva i povećava izglede za ozdravljenje, po istraživanju čiji su rezultati objavljeni u utorak.

Svi su pacijenti u tom kliničkom istraživanju podvrgnuti kirurškom zahvatu i kemoterapiji zbog raka debelog crijeva u trećem stadiju. To znači da su kancerogene stanice zahvatile i limfne čvorove blizu tumora.

Za te je bolesnike činjenica da su pili najmanje četiri šalice kafe svaki dan (oko 460 miligrama kofeina) imala najveći učinak, smanjujući za 42 posto opasnost od vraćanja raka i za 33 posto smrt od bilo kojeg drugog uzroka, u odnosu na sudionike koji nisu pili kafu, ističu istraživači.

Njihovo istraživanje objavljeno je u američkom medicinskom časopisu Journal of Clinical Oncology.

Od dvije do tri šalice kafe dnevno imale su skroman zaštitni učinak. Učinak je gotovo ništavan s jednom šalicom ili manje, ističu ti znanstvenici iz Instituta za rak Dana-Farber u Bostonu.

Istraživanje se odnosilo na gotovo hiljadu sudionika koji su odgovorili na upitnik o svojim prehrambenih navikama na početku istraživanja, tijekom kemoterapije i ponovno godinu dana kasnije.