Zdravlje

Istraživanje: Antibakterijski sapun nije bolji od običnog

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Istraživanje: Antibakterijski sapun nije bolji od običnog

Istraživači su u laboratoriju testirali djelotvornost običnog i antibakterijskog sapuna na 20 vrsta bakterija, ali i direktno na prljavim rukama učesnika istraživanja.

Običan sapun za ruke jednako je dobar i djelotvoran u borbi protiv bakterija kao i antibakterijski, pokazalo je najnovije istraživanje provedeno u Južnoj Koreji.

Ne postoji razlika između običnog i antibakterijskog sapuna, rezultati su istraživanja objavljenog u Journal of Antimicrobial Chemotherapy, a koje je stavilo pod povećalo antibakterijsko djelovanje obe vrste sapuna.

Pokazalo se da "običan sapun" bez problema može parirati antibakterijskom koji sadrži kontroverzni sastojak - triklosan, hemikaliju koja se povezuje s ometanjem rada endokrinog sistema, a etiketirana je i kao kancerogena tvar koja se s vremenom nakuplja u našem tijelu.

"Ova studija pokazala je da prisutstvo antiseptičkih sastojaka u proizvodu, u ovom slučaju triklosana, ne znači uvijek i visoku antimikrobnu djelotvornost", rekao je autor istraživanja Min-Suk Rhee.

Ostaje zasada nepoznato zašto antibakterijski sapun sa triklosanom nije zasjenio običan, ali vjeruje se da je toj hemikaliji potrebno duže vrijeme za djelotvornije antibakterijsko djelovanje u odnosu na prosječnih 20 sekundi koliko se preporučuje prati ruke. Znatno bolje antibakterijske rezultate triklosan je pokazao djelovanjem na bakteriološke kulture u laboratoriju nakon 9 sati.

"Proizvođači antibakterijskih sapuna trebali bi predočiti i naučno dokaze o boljem djelovanju u odnosu na običan sapun kad te proizvode već tako reklamiraju", poručuje Rhee.

(NN)