Zdravlje

Izgorjeli ste? Ovi kućni lijekovi ublažavaju opekotine

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Izgorjeli ste? Ovi kućni lijekovi ublažavaju opekotine

Iako znamo koliko je bitno mazati se kremama sa zaštitnim faktorom, nekad se jednostavno dogodi da izgorimo, ma koliko pazili.

Srećom, postoje kućni lijekovi koji pomažu kod umirivanja i ublažavanja opeklina od sunca.

Hladna voda

Jedan od najlakših načina za liječenje je hlađenje izgorenog dijela tijela. Efikasan način da si odmah pomognete, ako ste još vani je da skočite u vodu, bilo da se radi o moru ili jezeru. S bazenima, pak, treba oprezno je voda sadrži klor koji može dodatno iritirati kožu, piše zadovoljna.rs.

Također treba izbjegavati direktno nanošenje leda. Iako može izgledati privlačno kada vam koža gori, to bi zapravo moglo nanijeti još više štete vašoj izuzetno osetljivoj koži, opečenoj od Sunca.

Možete pokušati i ući u kadu kako biste rashladili i umirli kožu.

Soda bikarbona i zob

Ubacite nekoliko jušnih žlica sode bikarbone u kadu punu hladne vode, ostanite u kadi oko 20 minuta i vaša koža će se umiriti. Dodavanje šalice zobi kadu također smiruje iritaciju i pomaže koži da zadrži prirodnu vlagu.

Ne trljajte kožu, ni u kadi ni tijekom izlaska, samo blago tapkajte ručnikom.

Aloa vera

Ako u kući nemate aloa veru, bilo bi dobro da je nabavite. Gel koji se nalazi u ovoj sočnoj biljci se godinama koristi za razne bolesti, od probavnih problema do  bubrežnih infekcija.

Odvajanje komada biljke i nanošenje gela direktno na kožu pruža trenutno, umirujuće olakšanje od opekotina od Sunca. Ako ne možete naći, probajte gel koji sadrži 100 posto aloe vere, koji možete naći u većini ljekarni.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice može umiriti kožu. Skuhajte čaj kao i obično i ostavite da se ohladi. Kada je spreman, namočite krpu inanesite na izgoreni dio kože.

Ako ste alergični na pelud, ne bi trebali koristiti ovaj tretman jer može izazvati alergijsku reakciju.

Nosite široku odeću

Vaša koža sama se obnavlja i obavezno nosite odjeću koja se ne lijepi za nju. Vaša koža je najveći organ vašeg tijela, pa je najbolje da joj date malo prostora da diše dok se liječi od opekotina.

Prirodna vlakna, kao što su pamuk ili bambus, najbolji su oblozi za opkeline.

Pijte mnogo vode

Kako se vaša koža bori s oštećenjem od sunčevih zraka, potrebna joj je vlaga koju je izgubilla.

Ako već ne pijete osam čaša vode dnevno, gadna opeklina od Sunca trebala bi biti dovoljan razlog da počnete.

Ne zaboravite na hidratantnu kremu

Jedna od najvažnijih stvari koje možete napraviti da spriječite guljenje ili da ga svedete na minimum je da redovnonanosite hidratantnu kremu. Koristite hidratantnu kremu bez mirisa i boja (za osjetljivu kožu), kako biste iritaciju sveli na minimum.

Ukoliko su opeline previše bolne, možete uzeti ibuprofen. Također biste trebali biti pokrivrni sljedeći put kada izađete kako ne bite ponovno opeklinu izložili Suncu. Obavezno kontaktirajte liječnika ako opekline uzrokuju groznicu ili ako se jave znakovi dehidracije.

Kiselo mlijeko

Vjerojatno najpoznatiji i najstariji narodni lijek za opekline je kiselo mlijeko. Vjeruje se i da se radi o jednom od najefikasnijih lijekova za crvenilo. Naime, mliječni proteini stvaraju zaštitni sloj na kožu, a istovremeno hlade.

Talk

Puder, odnosno talk, je također vrlo efikasan način za smanjenje crvenila, bilo da je onaj farmaceutski (bez mirisa) ili kozmetički. Praktičniji je od mlijeka jer se lakše „nosi“, a najbolje je upotrebiti ga prije spavanja.

Iziritiranu kožu, na primjer na ramenima i leđima, treba dobro napudrati, a onda obući široku majicu za spavanje. Određena količina ostat će i na majici, pa će tijekom cijele noći rashlađivati kožu.

(zadovoljna)