Istraživači su sproveli najnoviju studiju kako bi otkrili da li jabuka, kao voće koje se najviše konzumira širom svijeta, zaista igra značajnu ulogu u prevenciji od tumora. Rezultati, objavljeni u žurnalu “Ishrana javnog zdravlja”, pokazali su da su oni koji često konzumiraju ovo voće manje izloženi riziku od pojave kancera,od onih koji ne konzumiraju.
“Zbog određene hemijske kompozicije i uključenih potencijalnih molekularnih mehanizama, neke vrste voća i povrća su direktno povezane sa rizikom od pojave kancera. Naš cilj je bila jabuka zato što je voće koje se najviše konzumira u Evropskim zemljama i zato što je bogat izvor fitohemikalija”, kažu istraživači. Smatra se da ova prirodna biljne materija ima snažna antikancerogena svojstva, prenose NN.
Istraživači navode da je najveći dokaz u slučaju raka pluća, gdje su mnoge studije pokazale da jabuka ima zaštitni efekat. Kada je riječ o drugim vrstama kancera, kao što je kancer organa za varenje – želuca ili jednjaka, pojedine studije su pokazale da jabuka smanjuje i kod ovih vrsta, što je navelo istraživače da zaključe da su jabuke jedne od najmoćnijih dijetalnih oružja protiv smrtonosnih tumora. Dalja istaživanja bi trebalo da pokažu uticaj jabuke na ostale anatomske lokacije.
(Čuvajzdravlje)