Problem modernog doba

Jeste li čuli za 'mozak od kokica? Evo šta to znači

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Jeste li čuli za 'mozak od kokica? Evo šta to znači
Foto: Ilustracija

Osjećate li se ikada umorno, frustrirano ili bez motivacije? Možda imate "mozak od kokica". Ovaj termin opisuje stanje kada se osjećate rastreseno, nesklono koncentraciji i bez energije, iako nema očitog razloga za to.

Razlozi za ovo stanje mogu biti raznovrsni, ali postoji zajednički faktor koji igra ključnu ulogu u ovom problemu: zavisnost od tehnologije.

Pametni telefoni, tableti, video igre, društvene mreže i platforme za streaming utiču na mozak tako što podstiču oslobađanje dopamina - hormona koji izaziva osjećaj zadovoljstva. Ova interakcija može pokrenuti mehanizme zavisnosti slične onima povezanim s alkoholom i drogama.

Na primjer, kada gledate smiješan video na TikToku ili Instagramu, vaš mozak oslobađa dopamin, što stvara zavisnost i motivira vas da tražite više takvih stimulansa. Kao rezultat toga, teško je odvojiti se od pametnog telefona, a da ne provodite sate zarobljeni u aplikacijama i društvenim mrežama.

Osim gubitka vremena koje biste mogli provesti produktivnije, zavisnost od tehnologije može uništiti vašu sposobnost koncentracije i pažnje na obične zadatke. Konstantna izloženost videima, svjetlima i obaveštenjima o “elektronskom multitaskingu” može ometati vašu sposobnost da se fokusirate na stvarni život van digitalnog svijeta.

Drugim riječima, postali smo toliko zavisni od tehnologije da gubimo interes za svakodnevne aktivnosti koje ne donose instant zadovoljstvo. Naš mozak skače s jedne stvari na drugu, kao što zrna kukuruza iskaču u kokicama.

Ovo stanje, nazvano "mozak od kokica", može značajno uticati ne samo na vašu produktivnost i uspjeh u poslu ili učenju, već i na vaše mentalno i fizičko blagostanje.