Zdravlje

Joga je odlična za smanjenje nivoa stresa i bolji san

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Joga je odlična za smanjenje nivoa stresa i bolji san
Iako je dokazano da joga ima mnoge zdravstvene prednosti, teško je povjerovati u efikasnost ove vrste tjelovježbe sve dok ju ne probate, prenosi Evoke.

Evo pet načina na koje joga može preobraziti način na koji živite.

Smanjuje nivo stresa

Iako je stres prisutan u svakodnevnici velikog broja ljudi, to je vrlo opasna pojava. Općepoznata je činjenica da je joga dobra za trenutno oslobađanje od stresa, ali dugoročni efekti još uvijek nisu ispitani. No, prakticiranjem joge usavršit ćete tehnike disanja koje možete iskoristiti kada ste pod stresom.

Bolji san

Mnogi ljudi su također istakli kako bolje spavaju otkako su počeli raditi jogu. Tačnije, naglasili su kako ih je joga bukvalno preporodila.

Više energije

Opuštanje tijela i uma dok radite jogu omogućit će vam da povećate nivo energije. Neki su kazali da samo 20 minuta ujutro ili popodne može pozitivnim učiniti čitav dan.

Poboljšanje fleksibilnosti i ravnoteže

Prednosti fleksibilnosti tijela su beskrajne. Najprije ona pomaže u poboljšanju fizičkih performansi, pogotovo ako radite bilo koje druge vježbe kao što je trčanje. Kada je riječ o ravnoteži, mnogi su izjavili kako su ostvarili puno bolju koordinaciju otkako rade jogu.

Joga je odlična vježba

Iako je teško povjerovati da vas određeni položaji tijela i istezanje mogu održati u formi, i to je moguće. Također, pojedinci su čak prijavili da im je joga pomogla u zatezanju stomaka i jačanju nogu te da im se ukupna snaga povećala.

Čuvajzdravlje.ba / Klix