Zdravlje

Jusić: Samopregledi i kontrole su najbolja prevencija karcinoma

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Jusić: Samopregledi i kontrole su najbolja prevencija karcinoma

Karcinom dojke predstavlja jedan od vodećih uzroka smrtnosti žena, a svijest o tome u kojoj mjeri se bolest može spriječiti nije na željenom nivou kod stanovništva.

Ovo je, između ostalog, kazao specijalista opće hirurgije dr. Nedžad Jusić na predavanju koje je organizirano za članove bugojanskog udruženja penzionera, povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka.

-Nažalost, ono što mi vidimo kroz struku je porast broja oboljelih od karcinoma dojke, ne samo u Bosni i Hercegovini, već generalno u svijetu. Ono što je problem našeg društva je nedovoljna svijest ljudi prema toj bolesti, koja je još uvijek tabu tema – istaknuo je.

Dodao je da su „samopregledi i redovni odlasci kod doktora osnovni i najbolji vid prevencije, a samim tim i liječenja ove bolesti“.

-Jer, svaka bolest, pa i karcinom, ukoliko se otkrije u ranom stadiju, može da se liječi, bilo hirurški, bilo onkološki. I nakon toga, sasvim normalno se može živjeti – zaključio je.

Predavanje je, u okviru partnerskog projekta „Think Pink-zajedno smo jedno” pod nazivom „Program osnaživanja zdravlja žena“ , organiziralo Udruženje oboljelih i liječenih od tumora „Donna“ iz Bugojna.

Čuvajzdravlje / FENA