Zdravlje

Kad polen svrbi u nosu i grlu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kad polen svrbi u nosu i grlu
Osobe preosetljive na polene drveća ili trava u ovom periodu godine imaju izrazitije tegobe karakteristične za alergijski rinitis. Trenutno bilježi porast polena breze, jasena, oraha, vrbe, platana, duda, ali i trava.

Pored "serijskog" kijanja, čak i više od 10 puta zaredom, uglavnom se javljaju curenje vodenaste sekrecije i otok krvnih sudova, što se ispoljava kao začepljenost nosa, ponekad uz gubitak čula mirisa. U zavisnosti od intenziteta prisutnosti alergena mogu da se jave i svrab i crvenilo nosa i očiju, osjećaj peckanja i suzenje očiju, nadražajni kašalj i grebanje u grlu. Nagle promjene temperature, fizički napor, pojedine namirnice za ishranu, takođe mogu da pogoršaju simptome.

- Alergijski rinitis smanjuje koncentraciju, izaziva glavobolju, utiče na radnu sposobnost, uzrok je izostanaka iz škole ili sa posla, a može znatno da smanji i kvalitet života.

- Često je udružen sa drugim bolestima gornjih disajnih puteva poput upale sinusa, uha, ili s nosnom polipozom. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od 10 do 25 odsto stanovništva u svijetu ima neki oblik alergijskog rinitisa, a svaki peti boluje i od astme. Kako simptomi alergijskog rinitisa nalikuju prehladi, stručnjaci upozoravaju da ukoliko tegobe traju više od nedjelju dana, a javljaju se uvijek u isto doba godine, najvjerovatnije su posljedica izloženosti alergenu. Simptomi mogu da nestanu spontano ili uzimanjem određenih lijekova.

- U liječenju alergijskog rinitisa koriste se preventivne mjere (izbjegavanje alergena, poboljšanje životnih uslova ili promjena sredine), lijekovi i imunoterapija.

- Najbolji način da se promijeni alergijski status organizma, jeste specifična imunoterapija (SIT), ili alergijska vakcinacija, ranije hiposenzibilizacija. Ona se primjenjuje kada postoji preosjetljivost samo na jednu grupu polena, ili na jedan cjelogodišnji alergen. Najbolji rezultati postižu se kod alergije na polene trava i grinje.

Primarijus Vlahović napominje da primjena otopine alergena ispod jezika, ili sublingvalna hiposenzibilizacija, daje jednako dobre rezultate, a prednost je što nema potencijalno opasnih sistemskih alergijskih reakcija. Kada primjena preventivnih mjera nije dovoljna, a imunoterapija se ne može primijeniti, daju se lijekovi.

- Najvažnija grupa lijekova u lečenju alergijskog rinitisa su antihistaminici.

- Pored njih, najčešće se koriste topički kortikosteroidi. Oni uspješno smanjuju alergijsku upalu u sluznici nosa, a time se smanjuje osećaj začepljenosti i svi ostali simptomi alergijskog rinitisa.

CELULOZA U PRAHU

U posljednje vrijeme stručnjaci u cilju prevencije savjetuju upotrebu prirodne mikronizovane celuloze u prahu. Ona u nosu stvara prirodni štit, ali i barijeru za alergene iz vazduha.