Zdravlje

Kakao i čokolada poboljšavaju mentalne procese

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kakao i čokolada poboljšavaju mentalne procese
Istraživači su ispitivali različite efekte akutne i hronične primjene flavanola kakaa na različite kognitivne domene i ispostavilo se da su različiti spoznajni procesi poboljšani dnevnim unosom flavanola kakaa.

Kakao je bogat flavanolom koji spada u prirodna jedinjenja koji štite neurone, tako da je kod ispitanika primijećeno poboljšanje radne memorije i poboljšanje obrade vizuelnih informacija nakon što su konzumirali flavanol kakaa.

"Rezultati su pokazali potencijal flavanola kakaa da poboljša i zaštiti spoznajne procese kod osoba koje s tim imaju problema. On također smanjuje rizik nastanka nekih kardiovaskularnih oboljenja", rekla je Valentina Socci s univerziteta L'Aquilla u Italiji.

Stalan unos kakaa i čokolade može donijeti pozitivne efekte na kognitivne funkcije tokom vremena. Međutim , postoje i nuspojave vezane za visoku kaloričnu vrijednost čokolade, zatim kofein i teobromin, te mnoštvo aditiva kao što su šećer i mlijeko. Stoga, naučnici preporučuju da se radije konzumira tamna čokolada koja je zdravija i bogatija flavanolom.

(Klix.ba)