Gasovi mogu biti posljedica nadutosti ili gutanja zraka tokom jela, žvakanja žvake, pijenja kroz slamku ili pušenja. Neprobavljeni ugljikohidrati su čest uzrok gasova, jer želudac i tanko crijevo ne mogu razgraditi ovu hranu. Umjesto toga, ovi ugljikohidrati se kreću u debelo crijevo, gdje bakterije počinju da ih razgrađuju, oslobađajući pritom gasove.
Određene namirnice sadrže šećere, škrob i vlakna koja tijelo ne može u potpunosti probaviti. Kada ove namirnice stignu u debelo crijevo, bakterije počinju da ih razgrađuju, stvarajući gas, piše Lepota&Zdravlje.
Namirnice koje izazivaju nadutost sadrže visoke količine određenih polisaharida, posebno oligosaharida, kao što je inulin. Inulin pripada klasi dijetalnih vlakana poznatih kao fruktani. Namirnice koje mogu da pogoršaju nadutost uključuju:
Šta izaziva gasove?
1. Intolerancija na laktozu
Kada ljudi konzumiraju hranu koja sadrži laktozu, kao što je mlijeko, a nemaju enzime da je razgrade, bakterije se hrane laktozom. Kod ljudi koji nisu tolerantni na laktozu, ovi proizvodi izazivaju velike količine gasova.
2. Celijakija
Intolerancija na protein gluten znači da ljudi sa celijakijom imaju prekomjernu nadutost kada konzumiraju ječam, pšenicu i raž.
3. Vještački zaslađivači
Sorbitol i manitol su uobičajeni sastav slatkiša, žvakaćih guma i slatke hrane bez šećera. Neki ljudi razviju dijareju, gasove ili oboje kada konzumiraju ove supstance.
4. Vlakna
Prebrzo dodavanje vlakana u ishranu može izazvati nadutost, posebno ako se uzimaju velike količine psilijuma (u manjim količinama radi detoks crijeva).
5. Gazirana pića
Gazirana pića i pivo mogu izazvati nakupljanje gasova u crijevima.
6. Problemi sa crijevima
Neka hronična stanja mogu izazvati nadutost, na primjer, Kronova bolest, ulcerozni kolitis ili divertikulitis.
7. Problemi sa žučnom kesom
Žučni kamenac i holecistitis mogu izazvati dodatni gas.
8. Zatvor
Neučestala stolica može otežati izbacivanje viška gasova, što dovodi do njihovog daljnjeg nakupljanja i nelagodnosti.
9. Gastroenteritis i druge crevne infekcije
Virusna, bakterijska ili parazitska infekcija probavnog sistema, ili trovanje hranom, može izazvati nakupljanje gasova.
10. Antibiotici i laksativi
Antibiotici mogu poremetiti normalnu crijevnu floru ili bakterijsku floru u crijevima, što dovodi do nadutosti. Osim toga, redovna i prekomjerna upotreba laksativa može povećati rizik od razvoja nadutosti i povećanih gasova.
Ako ste skloni gasovima, pijte čaj od nane prije jela.
Jedite što sporije: Varenje počinje u ustima, tako da treba temeljito sažvakati hranu pre gutanja.
Izbjegavajte žvake i gazirana pića: Žvakaća guma čini da ljudi gutaju više zraka. Ovo može povećati nadutost.
Ostavite cigarete: Pušenje uzrokuje da ljudi gutaju više zraka, a također može da iritira probavni sistem.
Birajte mliječne proizvode s niskim sadržajem laktoze: izbacivanje hrane sa visokim sadržajem laktoze iz konzumacije može poboljšati simptome.
Vježbanje: Aktivnost poboljšava funkcioniranje probavnog sistema, a to može pomoći u smanjenju gasova i nadutosti.
I što je najvažnije – uzimajte kvalitetne probiotike jer su oni ključni za pravilan rad crijeva i sprječavanje probavnih tegoba.
(Čuvajzdravlje.ba)