Zdravlje

Kako i najmanji stres utiče na naše zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako i najmanji stres utiče na naše zdravlje
Čak i najmanji stres tokom dana mogao bi da utiče na kasnije zdravstvene probleme, pokazalo je najnovije istraživanje.

Jedan od faktora rizika za nastanak mnogih zdravstvenih problema poput depresije, anksioznosti, kardiovaskularnih bolesti i hroničnog bola jeste izloženost stresu.

Pretpostavlja se da stres koji dovodi do ozbiljnih bolesti uzrokuju bitna dešavanja pojedinca poput raskida, otkaza ili operacije. Međutim, nedavno istraživanje pokazalo je da i najmanji stres može da ostavi posljedice na dugoročno zdravlje ukoliko dozvolimo da intenzitet stresa pređe u sljedeći dan.

“Naše istraživanje pokazuje da i najmanje negativne emocije utiču na naše zdravlje”, navodi vođa studije Kejt Ledžer.

Od ispitanika je zahtijevano da tokom osam dana bilježe svaki put kada ih preplave negativne emocije kao što su nervoza, beznadežnost, usamljenost, strah, razdraživost, sramota, uznemirenost, ljutnja, frustracija, nemir i napetost. Osim toga, traženo je da objasne šta je izazvalo svaku od tih emocija.

Deset godina nakon istraživanja učesnici su ispitani u namjeri da se sazna da li su u međuvremenu razvili neku od hroničnih bolesti ili imaju zdravstveni problem koji ometa njihov svakodnevni život.

Rezultati su pokazali da su osobe koje nisu mogle da se oslobode dnevnog stresa, koji se prenosio i na naredni dan, imale više zdravstvenih problema, uključujući i hronične bolesti.

“Većina ljudi kada razmišlja o razlozima zbog kojih su pod stresom, misli o velikim događajima poput smrti voljene osobe. Međutim, rezultati su pokazali da nije riječ samo o važnim trenucima, već i o svakodnevnom stresu koji utiče na naše zdravlje”, objašnjava Ledžer.

(Cuvajzdravlje.ba)