Manji unos ugljikohidrata može ti pomoći da smršaviš, no to ne znači da ih trebaš potpuno izbaciti iz prehrane piše Index. Umjesto toga, fokusiraj se na ugljikohidrate u hrani bogatoj nutrijentima - poput povrća, bobičastog i orašastog voća te žitarica i grahorica.
Počni izbjegavati prerađene ugljikohidrate u keksima, krekerima, slatkišima, pekarskim proizvodima, bijeloj riži, kruhu i tjestenini. Donosimo ti nekoliko ukusnih ideja koje će ti pomoći pri kontroliranju unosa ugljikohidrata.
1. Nađi povrtnu zamjenu. Za bazu raznih umaka, currieja i drugih jela, umjesto riže ili tjestenine počni koristiti naribani kupus ili salatu, mahune ili tikvice.
2. Preskoči tjesteninu. Umjesto obične tjestenine počni koristiti onu od soje ili neku sličnu zamjenu.
3. Sirovo je dobro. Umjesto kuhanih, jedi sirove mrkve; kuhanje povećava broj ugljikohidrata.
4. Zrelo voće ima više ugljikohidrata. Određene vrste voća imaju manje ugljikohidrata dok nisu potpuno zrele.
5. Prepolovi porciju. Počni servirati pola kuhanog krumpira kao jednu cijelu porciju. Možeš mu dodati malo sira ili biljni maslac.
6. Napravi vlastiti muesli ili žitarice. Pomiješaj zobene pahuljice, nasjeckano orašasto voće i sjemenke. Za doručak pripremi pola šalice takvih žitarica s grčkim jogurtom i svježim voćem.
7. Dodaj vlakna. Na salatu ili juhu dodaj malu porciju divlje riže, ječma, bulgura ili heljde.
8. Koristi soju. Chili i slična jela radi s crnom sojom. Pola šalice kuhane soje ima samo 1 gram ugljikohidrata, dok običan grah ima čak 13 grama!