Zdravlje

Kako otkriti i liječiti netoleranciju na hranu kod beba i male djece

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako otkriti i liječiti netoleranciju na hranu kod beba i male djece
Kako piše na blogu, alergijski odgovor na hranu uključuje reakciju imunološkog sistema, a simptomi se obično javljaju neposredno nakon konzumacije hrane. Ovo se dešava kada imunološki sistem nije u stanju prepoznati bezopasne proteine u hrani koje percipira kao opasne supstance. Adekvatan imunološki odgovor izostaje tako da tijelo počinje oslobađati histamin koji uzrokuje klasične simptome alergijske reakcije kao što su svrab i osip.

Sama težina alergijskih reakcija najčešće varira, ali u većini slučajeva u pitanju su blagi simptomi. Međutim, neke od ozbiljnijih reakcija, koje su poznate kao anafilaksa, mogu utjecati na disanje i moraju se hitno tretirati.

Ako vaše dijete ima alergijsku reakciju na hranu, simptomi su obično trenutni i mogu utjecati na različite dijelove tijela. Crvenilo i svrab oko usta i očiju obično je prvi simptom alergije koji se vrlo lako može proširiti i na ostatak tijela, a također brzo dolazi i do oticanja lica, naročito usana i očiju. Suzne oči, curenje iz nosa ili potpuno začepljen nos i kihanje, iritacija usta i grla isto tako spadaju u red blažih alergijskih reakcija.

No, simptomi ozbiljne anafilaktičke reakcije uključuju otežano disanje i osjećaj stezanja u grudima, oticanje jezika i grla koje može ograničiti disajne puteve u normalnom funkcioniranju i pad krvnog pritiska.

Ako vaše dijete ima netoleranciju na hranu, simptomi se obično ograničavaju na digestivni trakt i uključuju nadražaj i bol u stomaku, pojavu vjetrova, proljev ili povraćanje, zatvor ili pojačano podrigivanje.

Najveći broj alergijskih reakcija kod beba i male djece uzrokovan je tzv. netolerancijom na laktozu, tj. na mlijeko i mliječne proizvode. U ostalu hranu koja može izazvati reakciju uključujemo jaja, ribu, školjke, pšenicu, kivi, sjemenke susama i orahe.

Ako sumnjate da vaše dijete ima alergiju na određenu vrstu hrane, prva stvar koju trebate uraditi jeste da izbjegavate naredno davanje te namirnice djetetu. Obratite se svom ljekaru što je prije moguće, jer jednostavno povlačenje hrane s jelovnika bez dobijanja odgovarajuće dijagnoze može značiti da će vaše dijete propustiti važne hranjive sastojke.

Čuvajzdravlje.ba / Klix