Zdravlje

Kako pobijediti umor

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako pobijediti umor
Umor je nešto s čim se suočava većina ljudi, a posljedica je modernog i užurbanog načina života.

Balansiranje između posla, obaveza kod kuće, izdvajanja vremena za prijatelje i spavanja često djeluje gotovo nemoguće.

Ako spavate dovoljno, a svejedno ste umorni, postoje namirnice koje možete uvesti u svakodnevnu prehranu kako biste povećali nivo energije i imali više snage.

Med

Sportaši u antičkoj Grčkoj su koristili med kao prirodni izvor energije. Bogat je ugljikohidratima koji su primarno gorivo koje tijelo koristi za energiju.

Med pomaže u održavanju nivoa glikogena (glukoza iz koje mišići crpe energiju), čime se sprečava umor mišića.

Jaja

Ova proteinska namirnica je sjajan izvor energije, sadrži sve važne aminokiseline koje su tijelu potrebne za normalno funkcioniranje i proizvodnju energije.

Tjamin koji jaja sadrže pretvara ugljikohidrate u energiju koju naše tijelo može koristiti, a vitamin B5 pomaže tijelu osloboditi energiju iz hrane kako bi je tijelo moglo koristiti.

Banane i bademov maslac

Banane i bademov maslac su sjajna kombinacija složenih ugljikohidrata i proteina.

Kombinacija voćnih šećera, magnezija i aminokiselina koje se nalaze u banani, zajedno s vitaminom B, zdravim mastima i proteinom u bademovom maslacu dat će vam energiju da lako ustanete iz kreveta i funkcionišete, prenose NN.

Batat

Složeni ugljikohidrati poput ovih oslobađaju glukozu u sistem postepeno, za razliku od prerađenih ugljikohidrata koji naglo povećavaju nivo energije.

Slatki krumpir je bogat hranljivim vlaknima koja ne samo što povećavaju nivo energije, već pomažu i u mršavljenju jer vas duže drže sitim.

Čuvajzdravlje.ba