Savjeti

Kako pravilno sjediti za zdravo držanje i udobnost?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako pravilno sjediti za zdravo držanje i udobnost?
Foto: Ilustracija

Naš sjedilački život, kojim dominiraju pametni telefoni, trajno mijenja naše držanje.

Bol u vratu je česta pojava ovih dana. Mogu se pripisati modernom načinu života u sjedilačkim poslovima. Rad na računaru i prekomjerna upotreba mobilnog telefona posebno mogu dovesti do napetosti u vratu. Prilikom sjedenja mogu se javiti različiti loši položaji koji izazivaju pri čemu je glava opružena daleko naprijed i spuštena.

Sjedenje općenito nije štetno. Samo nepokretno sjedenje sa savijenim tijelom u dužem vremenskom periodu dovodi do bolova u vratu itd.

A upravo to se dešava u većini poslova sjedenja i nastavlja se u autu, na kauču, za trpezarijskim stolom ili čak na biciklu. Loša stvar kod toga je što ne primjećujete svoje loše držanje i ponekad ga doživljavate kao „opuštajuće“.

Određeni simptomi mogu ukazivati ​​na ozbiljnije probleme s vratnom kičmom i zahtijevaju hitnu medicinsku procjenu. To uključuje utrnulost, gubitak snage, vrtoglavicu, smetnje vida i nesiguran hod. Važno je obratiti pažnju na signale svog tijela i po potrebi pravovremeno potražiti medicinsku pomoć. Međutim, da biste izbjegli ovakve probleme, preporučujemo ciljane vježbe za jačanje vrata i dobro držanje. Prirodni položaj sjedenja ne bi trebao uzrokovati nelagodu čak ni nakon radnog vremena.

Za prirodan, opušten i uspravan položaj sjedenja, sjedite više na noge, a ne na velike mišiće zadnjice. Dok sjedite uspravno, gurnite ruke ispod stražnjice kako biste osjetili svoje 'sjedeće' kosti.

Ako dobro sjedite, vaše tijelo i bedra formiraju pravi ugao napred, odnosno 90 stepeni. Ako sjedite malo više, ugao može biti malo veći, ali ni u kojem slučaju ne smije biti manji od 90 stepeni. Donji dio leđa treba da ostane ravan.

Prirodno sjedenje znači fleksibilno sjedenje. U opuštenom, uspravnom sjedećem položaju, možete se savijati, istezati i okretati u svim smjerovima cijelim tijelom, uključujući leđa.

Za zdravo držanje nisu potrebni napeti ili posebno snažni mišići leđa i trbušne mišiće, mišići su potpuno opušteni.

Sa pravilnim držanjem nećete se ukočiti i možete ustati bez napora. Ako dugo sjedite, pomaže da se s vremena na vrijeme naslonite. Ako prođe neko vrijeme dok ne možete ustati uspravno nakon dužeg sjedenja, to ukazuje da je iliopsoas mišić (pregibač zgloba kuka) napet zbog lošeg držanja.


Kod pravilnog sjedenja, noge su u širini kukova, stopala dodiruju pod, zglobovi kukova, koljena i gležnjevi su savijeni za 90 stepeni.

Kada sjedite pravilno, vaše nadlaktice vise okomito, a podlaktice oslonjene na sto ili na butine. Ramena također vise, što znači da su opuštena.

U kancelariji radni sto treba da bude dovoljno visok da za njim možete sjedeti sa laktovima, kukovima i koljenima pod pravim uglom. Tastatura je postavljena tako blizu da nadlaktice mogu visiti okomito niz tijelo, a laktovi formiraju prave uglove. Monitor je postavljen tako visoko da je gornja trećina u visini očiju.