Hidratacija je važna

Kako spriječiti trombozu: Savjeti za očuvanje zdravlja krvnih žila

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako spriječiti trombozu: Savjeti za očuvanje zdravlja krvnih žila
Foto: Ilustracija

Tromboza je ozbiljno stanje koje nastaje kada se krvne žile začepe krvnim ugrušcima, što može dovesti do opasnosti od odvajanja ugruška i blokade dotoka krvi u važne organe. No, postoji nekoliko navika koje mogu pomoći u sprječavanju ovog zdravstvenog problema.

Redovna hidratacija i aktivnost

Kardiologinja Darina Kurbanova ističe važnost redovne hidratacije i aktivnosti kao ključnih elemenata u prevenciji stvaranja krvnih ugrušaka. Prema njenim preporukama, važno je svakodnevno popiti najmanje litar i po vode te se redovno kretati. Kratke vježbe istezanja svakih 40 do 50 minuta posebno su korisne za osobe koje dugo stoje ili sjede, kao što su radnici u uredima.

Prilagodba unosa tekućine

Dnevne potrebe za vodom mogu varirati ovisno o spolu, dobi, nivou tjelesne aktivnosti i vanjskim uslovima. Općenito se smatra da je prosječna preporuka između jedne i po do dvije litre vode dnevno. Ipak, važno je individualno prilagoditi unos tekućine, a doktor može pomoći u izračunu tačne količine koja odgovara vašim potrebama.

Ostali savjeti za očuvanje zdravlja krvnih žila

Osim hidratacije i aktivnosti, važno je izbjegavati produženo izlaganje užarenom suncu jer visoke temperature mogu uticati na cirkulaciju krvi. Kontrola krvnog pritiska također je ključna jer visok krvni pritisak može povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.