Zdravlje

Kantarion regeneriše kožu i kosu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kantarion regeneriše kožu i kosu
Bilo da je u obliku tonika, čaja, ulja ili tinkture, kantarion je djelotvoran kod brojnih bolesti. U narodu je posebno cijenjeno ulje za liječenje posjekotina, opekotina, hemoroida i ubrzavanje zarastanja rana.

Kožne promjene liječe se tako što se po njima maže ulje kantariona, ili se povrijeđeno mjesto oblaže čistom gazom ili čistim platnom natopljenim kantarionom.

Izuzetno je djelotvorno i za jačanje kose, kao i za oporavak vlasi oštećenih farbanjem. Efekat neće izostati ako u nekoliko navrata, pola sata do sat prije pranja, vlasište namažete ovim uljem i ostavite da odstoji.

Kao lijek, kantarion se pokazao izuzetno efikasnim u terapiji brojnih psihičkih oboljenja, od depresije do trauma. Najčešće se koristi kao prirodni antidepresiv, sa značajno manje neželjenih dejstava u poređenju sa drugim preparatima koji stižu iz farmaceutske industrije.

Napravite sami kantarionovo ulje

Svježe ubrane cvjetove i pupoljke ostavite nekoliko sati ili preko noći složene na čistoj tkanini, da iz njih iziđu sitni insekti i da biljka malo uvene.

Potom njima napunite čitavu teglu (bilo koje veličine) i zalijte do vrha hladno cijeđenim maslinovim uljem. Teglicu zatvorite gazom i gumicom i ostavite na sunčanom mjestu 40 dana.

Možete je svaki dan zatvoriti poklopcem pa protresti, ali i ne morate, važno je da su cvjetovi potopljeni u ulju, prenosi Ljepotaizdravlje.

Nakon 40 dana procijedite ulje kroz cjediljku pa kroz gazu i stisnite cvjetiće da ulje iscijedite iz njih. Prelijte u čistu i po mogućnosti tamnu bočicu i ostavite na tamnom mjestu.

(Čuvajzdravlje)